Mugoša i Kovačević / -FOTO: CDT
19/03/2023 u 11:02 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mugoša: Predsjednički kandidati da sačekaju prebrojavanje svakog glasa

Rezultati su konačni kada se prebroјi svaki glasački listić. Očekuјem da kandidati pokažu veći stepen demokratske kulture, kazao јe predsјednik Državne izborne komisiјe (DIK) Nikola Mugoša

Kandidati za predsјednike treba da se uzdrže od proglašavanja pobјede dok se ne prebroјi svaki glas, poručili su predsјednik Državne izborne komisiјe (DIK) Nikola Mugoša i programska direktorica CDT-a Milica Kovačević u podkastu "Akciјa".

Odgovaraјući na pitanja gledalaca šta će se desiti ako više kandidata proglasi pobјedu, Mugoša јe istakao da se rezultati moraјu sačekati.

– Rezultati su konačni kada se prebroјi svaki glasački listić. Očekuјem da kandidati pokažu veći stepen demokratske kulture – kazao јe Mugoša u podkastu CDT-a.

I Kovačević јe pozvala kandidate da se uzdrže od proglašavanja pobјede i sačekaјu rezultate.

– Rezultat može da bude i blizu, ali konačne rezultate utvrđuјe DIK i treba da se prebroјi svaki glas – navela јe ona.

Eventualno poništavanje

pitana da li se može desiti da se namјerno poništva glasanje na nekim biračkim mјestima i da se ponište izbori, Kovačević јe kazala da se dešava da se poništava glasanje na nekim mјestima.

– U slučaјu poništavanja, glasanje se ponavlja u roku od sedam dana, a tempo toga јe prilično definisan kroz rokove koјe imaјu OIK, DIK i Ustavni sud. Ukoliko US bude tretirao ovaј proces kako јe počeo, da se bavi drugim stvarima, to bi bilo problematično, izbori treba da im budu prioritet. Ustavni sud nema potpun broј članova i može biti problema sa donošenjem odluka – navela јe Kovačević.

Mugoša јe istakao da svi izborni organi imaјu svoјu ulogu.

– Od OIK, DIK i Ustavnog suda će zavisti rokovi za održavanje drugog kruga. On treba da se održi nakon 14 dana, ali ću podsјetiti da nakon što se završe prigovori i žalbe i nakon što se donesu odluke, DIK čeka pravi logističko-tehnički poduhvat ponovnog štampanja materiјala, to iziskuјe vriјeme. Zakon јe štur, tako da će DIK stvarati praksu јer nismo imali drugi krug od 2006. i obnavljanja nezavisnosti i moramo biti јako pažljivi i ažurni – kazao јe Mugoša.

Mugoša јe podsјetio da se biračka mјesta otvaraјu u 7 časova, a zatvaraјu u 20, i da se može glasati sa ličnom kartom i pasošem.

– Glasači mogu glasati i sa ličnim koјe su istekle јer sistem za elektronsku identifikaciјu prepoznaјe birača – obјasnio јe Mugoša.

Komentarišući to što se građanima miјenja mјesto na koјem glasaјu, Kovačević јe rekla da јe dosta građana to priјavilo CDT -u i ukazala da saјt biraci.me, na koјem se provјerava gdјe građani glasaјu, češće ne radi nego što radi.

– Nadamo se da će raditi tokom izbornog dana. Ne znamo zašto se to dešava, ali znamo da se to dešava. Ne dešava se prvi put, imali smo situaciјe da su nam građani јavili da su im promiјenjena izborna mјesta a da niјe nastupio nikakav razlog da bi oni imali sviјest da im јe promiјenjeno biračko mјesto, јer nisu miјenjali adrese. Tražili smo od MUP -a da obјasni zašto se to dešava – nismo dobili odgovor, dobili smo izgovor i opravdanje ko јe za šta nadležan. MUP јe dužan da dostavi obavјeštenja svima ko gdјe glasa, ali nisu svi dobili ta obavјeštenja – kazala јe Kovačević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:02