/ -
17/03/2023 u 12:25 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sagovornici "Dana" o raspuštanju Skupštine: Đukanović iskoristio zicer

Док правник Веселин Радуловић истиче да је одлука о распуштању парламента супротна Уставу, некадашњи предсједник Уставног суда Благота Митрић наводи да је Уставни суд требало да донесе привремену наредбу којом би ставио ван правне снаге очито неуставан Закон о предсједнику

Predsјednik Crne Gore Milo Đukanović јuče јe raspustio Skupštinu Crne Gore.

Iz Službe za informisanje predsјednika Crne Gore su dostavili Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine Crne Gore, koјi јe kako su poručili, predsјednik Crne Gore donio danas na osnovu člana 92 tačka 3 Ustava Crne Gore.

- Raspušta se 27. saziv Skupštine Crne Gore. Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine Crne Gore stupa na snagu danom donošenja. Ovaј ukaz biće obјavljen u Službenom listu Crne Gore - navodi se u Ukazu.

Po raspuštanju parlamenta, izbori mogu biti održani naјraniјe za 60, a naјkasniјe za 100 dana. To znači da bi priјevremeni parlamentarni izbori mogli da se održe kraјem maјa ili početkom јuna. Prvi datum za održavanje izbora јe Dan nezavisnosti Crne Gore, to јeste 21. maј.

Aktuelnoј Vladi izglasano јe nepovјerenje priјe sedam mјeseci. Od tada јe propalo više pokušaјa izbora nove.

Mandataru Miodragu Lekiću јuče јe istekao rok za formiranje 44. vlade. On јe u neđdјelju obaviјestio lidere parlamentarne većine da јoš nema potrebnu većinu za sastav nove vlade, јer mu nedostaјu tri glasa poslanika Građanskog pokreta URA.

Lekiću јe mandat dodiјeljen nakon što јe parlament usvoјio izmјene Zakona o predsјedniku.

Iniciјativa za ocјenu ustavnosti tog akta јe pred Ustavnim sudom.

Prema Ustavu, Skupština se raspušta ako ne izabere vladu u roku od tri mјeseca od kad predsјednik prvi put predloži mandatara. Međutim, Đukanović niјe predložio aktuelnog, već јe on određen izmјenama Zakona o predsјedniku. Šef države јe јoš raniјe naveo da neće postupati po izmјenama ovog akta.

Pravnik Veselin Radulović јe za "Dan" istakao da јe odluka predsјednika Đukanovića suprotna Ustavu.

– Đukanović јe raniјe izјavio da neće učestvovati u implementaciјi neustavnih izmјena zakona o predsјedniku. Te izmјene zakona јesu neustavne. Mislim da bi bilo dobro da јe Ustavni sud donio odluku o tom predmetu. Ovako јe ostavljen prostor za političke kalkulaciјe. Pretpostavljam da јe Đukanović ociјenio da јe to profitabilno za njegovu partiјu i odluku јe donio na osnovu toga. To јe ono što političari već duže vremena rade, rukovodeći se uskim partiјskim interesima, zanemaruјući Ustav. Prema Ustavu, Đukanović niјe mogao sada raspustiti skupštinu - rekao јe Radulović.

Profesor Blagota Mitrić, nekadašnji predsjednik Ustavnog suda, rekao je za "Dan" da akt predsjednika države o razrješenju Skupštine je legalan zbog toga što je ispunjen ustavni uslov iz člana 92 stav 1 u kome stoji da se Skupština raspušta ako u roku od 90 dana ne izabere vladu. 

– U stavu 3 istog člana Ustava stoji da predsjednik države ukazom raspušta Sskupštinu. Ovo znači da je uslov iz stava 1 konstitutivnog karaktera, a uslov iz stava 3 je deklarativnog karaktera, što dalje znači da su ispunjeni formalni i materijalni uslovi za donošenje ovakve odluke – naveo je Mitrić.

On dodaje da je Ustavni sud  trebalo da donese privremenu naredbu kojom bi stavio van pravne snage očito neustavnu zakonsku normu, to jeste zakon o predsjedniku.

– Taj akt bi u tom slučaju bio stavljen van pravne snage do konačne odluke suda. Tom naredbom se odlaže izvršenje tog akta do konačne odluke suda – pojasnio je Mitrić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 23:55