Đukanović / -FOTO: DPS
20/03/2023 u 07:55 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta su pokazali predsjednički izbori: Građani izmiješali političke karte

Ovi izbori su pokazali i da je podrška Đukanoviću za pet godina pala za skoro 20 procenata i da je preko 60 odsto birača pokazalo da ne podržava njegovu politiku

Prvi nacionalni izbori nakon 30. avgusta 2020. godine pokazali su da su građani pomiješali političke karte i da je neophodno da budu održani vanredni parlamentarni izbori, bez obzira da li će biti organizovani 11. juna ili na neki drugi datum.

Ovi izbori su pokazali i da je podrška građana aktuelnom predsjedniku Milu Đukanoviću za pet godina pala za skoro 20 procenata i da je preko 60 odsto birača pokazalo da ne podržava njegovu politiku.

Podrška koju su pružili Demokratski front, Demokrate u Ujedinjena Crna Gora daju veliku nadu Jakovu Milatoviću da u drugom krugu može da pobijedi.

Кvalitet ovih izbora, odnosno same kampanje jeste i činjenica da je DF sve vrijeme pozivao na pomirenje Crne Gore, što je značajno za spuštanje političkih tenzija u Crnoj Gori, a treba očekivati i reformu trenutno pojedinačno najjače političke partije, Demokratske partije socijalista.

I sam izborni dan je još jedna tekovina ovih izbora, jer je, u principu, prošao mirno i bez "slomljenih glava", što smo minulih godina često imali prilike da gledamo kada su građani izlazili na birališta.

Takođe, kao još jedna pozitivna stvar može se uzeti i činjenica da nismo dobili predsjednika u prvom krugu, što uvijek ukazuje na mogući apsolutizam i opasnost da se jedna ličnost izdigne iznad prirodnih demokratskih tokova. Кao obećavajuća novina percipira se i to da sinoć nije bilo onih koji nijesu priznali rezultate izbora, čak su i upućene čestitke onima koji su otišli u drugi krug.

Novi momenat je i ostavka kandidatkinje Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović Stanković na sve funkcije u partiji i na poslaničko mjesto u Skupštini Crne Gore zbog veoma lošeg rezultata.

I to se dosad rijetko dešavalo kod nas, da jedan kandidat nakon neuspjeha ne traži razloge u drugima, već pokaže punu odgovornost prema partiji i, prije svega, prema građanima koji su glasali za njega.

Nakon jučerašnjeg izbornog dana jasno je da je stepen demokratije u Crnoj Gori veći nego što je ikada bio i da su vanredni parlamentarni izbori neophodni u svakom slučaju, jer je politička scena mnogo drugačija nego što je bila nakon izbora u avgustu 2020.

Demokratski kapacitet Crne Gore biće još jači nakon 2. aprila, kada dobije predsjednika, a naročito nakon parlamentarnih izbora, koji bi trebalo da donesu potpunu deblokadu demokratskih institucija, novo otvaranje evropskog puta, i, što je najvažnije, smanjivanje političkih tenzija. Кonačno, i kod nas izbori mogu biti ljekoviti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. jun 2023 00:29