/ -FOTO: M.N.
26/03/2023 u 11:03 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sve je spremno za drugi krug: U Bijelom Polju danas odštampani glasački listići

Štampanje listića nadgledalaje Državna izborna komisija (DIК) na čelu sa Nikolom Mugošom

U bjelopoljskoj štampariji "Merkator'', vlasništvo porodice Omerhodžić, danas je obavljeno štampanje glasačkih listića za predstojeći drugi krug  predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Sve je nadgledala Državna izborna komisija (DIК) na čelu sa Nikolom Mugošom.

image
-FOTO: M.N.

Nakon što je odštampan prvi listić, Mugoša je za saopštio da je na osnovu glasačkog listića ovjerenog od strane DIК-a na kompjuteru izrađen tekst glasačkog listića, čiju originalnost su konstatovali članovi Кomisije, koji je zatim ovjeren potpisima i pečatom.

- Tako pripremljen glasački listić prenijet je na paus papir i sa njega na polimer ploču-matricu. Nakon toga uništeni su i paus papir i tekst glasačkog listića. Upoređivanjem teksta glasačkog listića sa matrice sa originalom, konstatovana je ispravnost, nakon čega je matrica predata radnicima Štamparije zaduženim za proces štampanja - kazao je on. 

Mugoša je dodao da su članovi DIК-a prije početka procesa štampanja glasačkih listića izvršili uvid u količinu, vrstu i gramažu nabavljenog papira, kao i njegovo raspakivanje i predaju u proces štampanja.

image
-FOTO: M.N.

-Utvrdila je DIК da je ukupan broj birača u Crnoj Gori 542.154, što je isti broj kao u prvom krugu predsjedničkih izbora. Podsjećam da se broj glasača između dva kruga ne mijenja. Tako će na latiničnom pismu biti 505.075 listića a na dvojezičnom pismu 37.079 listića. Tu je i 16.264 rezervnih glasačkih listića, od čega na latiničnom pismu 15.152 i na dvojezičnom 1.112 listića- kazao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, listići će sjutra biti distribuirani Opštinskim izbornim komisijama, a tokom nedelje će one sve distribuirati Opštinskim biračkim odborima.

U ime štamparije "Merkator'', koja je inače porodična firm, Jasmin Omerhodžić je izrazio zadovoljstvo što je sve završpeno na besprekoran način.

- Preduzeli smo sve neophodne mjere i procedure da obavimo naš dio posla i odštampamo glasačke listiće za drugi krug predsjedničkih izbora. Plan je da sjutra izvršimio distribuciju - kazao je Omerhodžić, dodajući da već u nekoliko navrata vrše štampanje glasačkih lističa za neke od izbora u Crnoj Gori, za šta imaju sve neophodne sertifikate i sve se radi po ustaljenim standardima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:04