Mirko Rmandić / -
05/10/2022 u 16:37 h
M.VujisićM.Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svetosavska: Čekamo odgovor da se škola u Podgorici nazove po mitropolitu Amfilohiju

Prikupljali smo i idalje prikupljamo, potpise podrške za ovu inicijativu, pri čemu smo, do sada, prikupili 3.000 potpisa Podgoričana, kaže Mirko Rmandić, nosilac odborničke Svetosavske srpske liste – Saberimo se za Nemanjin grad

Podgorički Gradski odbor Svetosavske uputio je još 21. februara ove godine otvoreno pismo tadašnjoj ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta u Vladi Crne Gore Vesni Bratić. Nosilac liste Mirko Rmandić, kaže daje Svetosavska i formalno  podnijela predlog da obnovljena OŠ ''Vladimir Nazor'', nakon izgradnje nove školske zgrade, u roku od godinu dana, dobije ime upokojenog mitropolita Amfilohija Radovića.

–  Naime, prikupljali smo, i dalje prikupljamo, potpise podrške za ovu inicijativu, pri čemu smo, do sada, prikupili 3.000 potpisa Podgoričana sa punim podacima, od jedinstvenog matičnog broja, preko broja lične karte, do potpisa i broja telefona. Dakle, akcija koja je sadržinski ispunila svaki element ozbiljne kampanje koja zaslužuje reakciju državnih organa i nadležnog ministarstva. Svi potpisnici nepokolebljivo svjedoče, sadržajem peticije koju su potpisali, kao dio narodne inicijative, iza koje je stala Svetosavska, da su bez rezerve na braniku vjere i djela blaženopočivšeg mitropolita – kaže Rmandić.

On dodaje, da vrijednost onoga što su građani Podgorice potpisima podržali i konačna misija blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija testirana je na litijama u Crnoj Gori i nakon njih.

– ''Konac djelo krasi'', kaže narod. Prije svoje končine i odlaska u Carstvo nebesko, mitropolit Amfilohije je urušio poslednji neokomunistički režim u Evropi. Da, lično mitropolit Amfilohije, a ne bilo koja politička partija, pokret ili koalicija. Dokaz tome je i činjenica da je pobjeda od 30. avgusta 2020. godine razbijena u paramparčad, te da se neki nisu smirili dok nisu smijenili, zajedno sa DPS-om, premijera koga je upravo postavio mitropolit Amfilohije. Smjenom poslednjeg komunističkog režima vladika Amfilohije je, uz svoju jevanđeljsku misiju, sebe upisao u istoriju kao reformatora, čovjeka koji je donio demokratske promjene i prvu smjenu vlasti u Crnoj Gori, institucionalnim putem i bez političkog nasilja. Imajuću u vidu medijsku šminku onih koji su sebe predstavljali kao otvorene borce za srpske nacionalne i interese Srpske pravoslavne crkve, u 42., a neki i u 43. Vladi Crne Gore, očekivali smo reakciju. Vjerovali smo da im nije nije teško izabrati između Nazorovog komunističkog ''Titov naprijed'' i pravoslavnog ''Vraćanja duše u čistotu'' mitropolita Amfilohija – saopštio je Rmandić, nosilac odborničke Svetosavske srpske liste – Saberimo se za Nemanjin grad

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:57