09/06/2023 u 10:16 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO INTERVJU) Nimanbegu: Ulcinj diskriminisan, Albanskoj alternativi ključan ekonomski razvoj

Mi živimo pored mora koje koristimo jedino za kupanje turista. U Ulcinju se u posljednje vrijeme povećao broj ribara i njima treba zaštita, kazao je nosilac liste Albanska alijansa

Ulcinj koji je nekada važio za najbogatiji grad na primorju, možda i Mediretanu sada je siromašan grad zbog bogatih pojedinaca, koji imaju imovinu, svoje biznise, brodove... To je bila jedna varka da javno mnjenje misli da je to do ljudi, a ne do sistema. Upravo Crnogorci, mislim geografski a ne nacionalno, kad se mi kao manjinski narod žalimo na diskriminaciju, njima bude neugodno, što se oni sada žale. Često ste čuli da se pominje kako je Crnogorcima u Albaniji, kakva prava imaju, a diskrimininacija sama po definiciji znači nejednak odnos u društvu, kazao je za veb TV portala Dan Genci Nimanbegu, nosilac liste Albanska alijansa.

– Da pojasnim oko diskrimininacije, jedino mjesto na primorju koje nema sigurnu luku je Ulcinj. Ovdje se ne radi o luci koja je kapaciteta Luke Bar, niti da je mala kao Luka Zelenika, ovdje se radi o luci koja služi za prihvat, privezište, ukrcaj, iskrcaj ljudi, turističkih brodova, ribarica, malih čamaca... koja bi osigurala da vlasnici plovila mogu 365 dana držati barku na moru, nebitno od njene veličine, Mi to nemamo – kazao je Nimanbegu.

Smatra da se radi o svjesnoj diskriminaciji, zbog čega je ono čemu se Albanska alijansa ključno okrenula, a to je ekonomski razvoj, imajući u vidu i nacionalna prava i njihovo jačanje.

– Ekonomski razvoj sa lukom u Ulcinju ne samo da bi značilo ekonomske investicije koje bi iznosile milione eura, nego bi značilo i otvaranje prvo desetine radnih mjesta koje bi bile novi proizvod. Luci su potrebni nove zanatlije, nova zvanja, nove tehnologije. Mi živimo pored mora koje koristimo jedino za kupanje turista. U Ulcinju se u posljednje vrijeme povećao broj ribara i njima treba zaštita, ali i mjesto za iskrcaj ribe – kazao je Nimanbegu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 06:11