Voćni sokovi / -ILUSTRACIJA
27/02/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Četiri najgora jutarnja pića koja uzrokuju nadimanje

Iako nekome mogu biti primamljivi za ugodan početak jutra

U gužvi i užurbanosti svakodnevnog života, mnogi od nas se okreću slatkim jutarnjim napicima kako bi započeli dan naletom energije.

Od zaslađenih kafa i čajeva do voćnih sokova i energetskih napitaka, ovi napici nude brzu energiju koja može biti primamljiva za one koji traže ugodan početak jutra. Međutim, bitno je biti svjestan potencijalnih nedostataka povezanih s konzumiranjem slatkih pića, jer kod nekih pojedinaca mogu biti povezani s nelagodom i nadimanjem.

Ipak trebali biste da izbjegavate voćne sokove s visokim sadržajem šećera, kafu s puno mlijeka, napitke s proteinskim prahom i energetska pića.

Voćni sokovi sa visokim sadržajem šećera

Voćni sokovi sa visokim sadržajem šećera, iako naizgled osvježavaju, mogu doprinijeti nadimanju kod nekih osoba. Ovi sokovi često sadrže povišene nivoe fruktoze, prirodnog šećera koji se nalazi u voću.

Kafa s punomasnim mlijekom

Punomasno mlijeko koje se obično koristi za kafu, sadrži laktozu, šećer koji nekim ljudima može biti težak za probavu.

Intolerancija na laktozu može dovesti do nadimanja. Neke osobe su osjetljive ili netolerantne na ove aditive kao što su mliječni proizvodi, rafinisani šećer ili vještački zaslađivači i arome. Moguće je pogoršati nadutost dodavanjem sastojaka na koje ste osjetljivi, a da toga nisu svjesni.

Napici sa proteinskim prahom

Proteinski prah, popularan dodatak za izgradnju mišića i oporavak, ponekad može biti povezan s nadimanjem kod određenih osoba. Ova nadutost može nastati zbog nekoliko faktora, uključujući prisustvo određenih aditiva, laktoze ili alergena u nekim proteinskim prahovima. Neke formulacije sadrže vještačke zaslađivače, šećerne alkohole ili proteine ​​ na bazi mliječnih proizvoda koji mogu doprinijeti probavnoj nelagodi i nadimanju kod osetljivih osoba.

Energetska pića

Energetska pića, poznata po svojim stimulativnim efektima i sadržaju kofeina, mogu doprinijeti nadimanju kod nekih osoba. Ovi napici često sadrže visok nivo šećera, vještačkih zaslađivača i karbonizacije, što može dovesti do povećanog stvaranja gasova i nadimanja. Nadalje, kofein u energetskim pićima može imati diuretski učinak, potencijalno uzrokovati dehidraciju i uticati na ravnotežu tečnosti u tijelu. Dehidracija može dovesti do osjećaja nadutosti i nelagode, piše B92.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. april 2024 09:56