Orasi u ishrani / -SHUTTERSTOCK
29/09/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodavanje oraha u svakodnevnu ishranu može biti veoma korisno

Konzumiranje ima pozitivne efekte na pamćenje, kao i na funkcionisanje mozga, zdravlje srca...

Svakodnevno jedenje oraha ne predstavlja nikakvu štetu, osim ako je u pitanju alergija ili intolerancija na ovu namirnicu.Ako to nije slučaj, dodavanje oraha u svakodnevnu ishranu može biti veoma korisno, posebno ako ih izaberete kao zamjenu za drugu hranu koja je manje hranljiva u vašoj ishrani.

Kada je količina u pitanju, savjetuje se šaka oraha. Takođe možete da ih natopite preko noći s drugim orašastim plodovima poput badema i ujutru doručkujete, prenosi Magično bilje.

Evo nekih zdravstvenih koristi povezanih sa redovnom konzumacijom oraha.

Podržavaju zdravlje srca

Orasi imaju sertifikat Heart-Check od strane Američkog udruženja za srce, što znači da ispunjavaju kriterijume organizacije da su "hrana koja je zdrava za srce".

Imaju malo natrijuma, zasićenih masti i trans masti i sadrže najmanje 10 odsto dnevne vrijednosti za vitamine A i C, gvožđe, kalcijum, proteine ili dijetalna vlakna.

Pošto su orasi zdravi za srce, oni mogu pozitivno uticati na vaš lipidni panel, što znači da često smanjuju "loš holesterol", poput LDL holesterola u tijelu.

Studija iz 2021. objavljena u Circulation-u pokazala je da su starije osobe koje su konzumirale oko dvije porcije oraha dnevno u periodu od dvije godine snizile nivo LDL holesterola.

Jačaju memoriju

Istraživanje u studiji iz 2020. objavljenoj u Nutrientsu, pokazalo je da konzumiranje oraha ima pozitivne efekte na pamćenje, kao i na funkcionisanje mozga.

Svakodnevno jedenje oraha može pomoći u smanjenju upale i zadržavanju slobodnih radikala koji inače mogu oštetiti ćelije i vremenom dovesti do Alchajmerove bolesti i demencije.

Mogu da smanje stres

Želite da se osjećate opuštenije? Jedite orahe. Studija iz 2022. objavljena u Nutrientsu otkrila je da je jedenje oko dvije porcije oraha dnevno tokom 16 nedjelja poboljšalo nivoe stresa i depresije.

Nadalje, konzumacija oraha u ovoj studiji je takođe pomogla u dužem periodu sna i poboljšala ukupno mentalno zdravlje ispitanika. Orasi su korisni za mentalno zdravlje jer su bogati neuropotpornim jedinjenjima uključujući melatonin, folat, vitamin E i polifenole.

Poboljšavaju zdravlje crijeva Pregled iz 2023. objavljen u Antioksidansima otkrio je da orasi imaju potencijal da djeluju kao probiotik koji može poboljšati zdravlje crijeva. Oni to čine tako što služe kao izvor "hrane" za korisne mikrobe u gastrointestinalnom sistemu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 23:02