/ -SHUTTERSTOCK
11/02/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ovih sedam čajeva najviše pomaže u mršavljenju

Iako sami čajevi nisu čarobno rešenje za sagorijevanje masti na stomaku, neki od njih imaju svojstva koja mogu podržati vaše napore u gubitku težine

Ako tražite prirodne načine da potpomognete proces mršavljenja, čajevi su često među prvim izborima. A ovi su najbolji za sagorevanje masti na stomaku.

Iako sami čajevi nisu čarobno rešenje za sagorijevanje masti na stomaku, neki od njih imaju svojstva koja mogu podržati vaše napore u gubitku težine. Kombinacija pravilne ishrane, redovne fizičke aktivnosti i zdravih navika ključna je za postizanje dugoročnih rezultata.

Važno je naglasiti da je, prije nego što počnete da redovno konzumirate veće količine bilo kog biljnog preparata, uvijek preporučljivo razgovarati sa farmaceutom, posebno ako imate zdravstvene probleme ili uzimate neke ljekove. Takođe, važno je imati realna očekivanja i razumjeti da nijedan čaj neće nekim čudom učiniti da izgubite salo na stomaku, već je potrebna opšta strategija mršavljenja i zdravog načina života.

Najbolji čajevi za sagorevanje masti na stomaku

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma i sagorijevanju masti. Prema nedavnoj studiji iz 2022. objavljenoj u Međunarodnom časopisu za istraživanje životne sredine i javno zdravlje, učesnici koji su konzumirali velike količine zelenog čaja – govorimo četiri ili više šoljica dnevno – imali su 44% manji rizik od razvoja abdominalne gojaznosti od učesnika koji nisu pili zeleni čaj.

Još jedna studija iz 2009. objavljena u The Journal of Nutrition otkrila je da konzumiranje katehina zelenog čaja — antioksidansa koji se nalazi u listovima zelenog čaja — može pomoći u smanjenju masti na stomaku kada se kombinuje sa vežbanjem, piše Eat This.

Čaj od đumbira

Đumbir je poznat po svojim termogenim svojstvima, što znači da može povećati termogenezu u tijelu i potencijalno doprineti sagorijevanju kalorija.

Čaj od cimeta

Cimet može pomoći u stabilizaciji nivoa glukoze u krvi i smanjenju žudnje za slatkim, što može biti od pomoći u kontroli težine. Bogat je antioksidansima i može pomoći u smanjenju upale u tijelu, a takođe može pomoći u regulisanju nivoa glukoze u krvi da bi kasnije doveo do gubitka težine.

Važno je znati da čaj od cimeta, kao nijedan drugi, neće sam po sebi "sagorjeti" salo na stomaku, ali može biti korisna podrška zdravom načinu života i procesu mršavljenja. Kombinacija redovne konzumacije cimeta, uključujući čaj od cimeta, u kombinaciji sa pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću može imati pozitivan uticaj na vaše ciljeve gubitka težine.

Crni čaj

Crni čaj sadrži kofein i antioksidante koji mogu pomoći u povećanju energije i ubrzanju metabolizma. Izvještaj iz 2016. objavljen u časopisu Molecules pokazuje da polifenoli koji se nalaze u crnom čaju imaju svojstva protiv gojaznosti i mogu pomoći u smanjenju tjelesne težine i visceralne masti.

Oolong čaj

Oolong čaj je polu-fermentisani čaj koji se tradicionalno koristi u kineskoj medicini za podršku procesu mršavljenja. Smatra se da ova vrsta čaja može pomoći u povećanju metabolizma masti i kontroli težine. Pored toga, sadrži kofein, koji može poboljšati nivo energije i podstaći sagorijevanje kalorija.

Jedna studija Univerziteta u Cukubi iz 2020. čak je otkrila da oolong čaj povećava razgradnju masti za oko 20%.

Mate čaj

Mate čaj sadrži kofein i teobromin, koji mogu pomoći u povećanju energije i ubrzanju metabolizma.

Jedna od ključnih komponenti mate čaja je kofein, koji može pomoći u povećanju energije i poboljšanju mentalne budnosti. Kofein takođe može imati termogeni efekat, što znači da može povećati termogenezu u tijelu i podstaći sagorevanje kalorija i masti.

Takođe je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od oštećenja slobodnih radikala, što znači da podržavaju opšte zdravlje i imuni sistem tijela.

Čaj od maslačka

Čaj od maslačka može pomoći u detoksikaciji jetre i podržati zdravu funkciju varenja, što može indirektno doprinijeti gubitku težine. Listovi, korijeni i cvjetovi maslačka bogati su hranljivim materijama, uključujući vitamine A, C, K i B kompleks, kao i minerale kao što su gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum.

Redovna konzumacija čaja od maslačka može pomoći u detoksikaciji jetre i podržati njeno optimalno funkcionisanje, što može indirektno doprinijeti procesu mršavljenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:24