/ -SHUTTERSTOCK
16/03/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ovo su simptomi trovanja kofeinom

Trovanje kofeinom događa se kada je u organizmu pretjerano visok nivo kofeina

Bez kafe mnogi ne mogu zamisliti početak dana, ali prekoračenje količine unosa kofeina može dovesti do štetnih učinaka, kao što su nervoza i ubrzan rad srca.

U teškim slučajevima prekomjerna konzumacija kofeina može dovesti do stanja poznatog kao trovanje kofeinom ili predoziranje.

Kada dolazi do trovanja kofeinom? Trovanje kofeinom događa se kada je u organizmu pretjerano visok nivo kofeina, što se manifestuje nizom neugodnih i potencijalno opasnih simptoma, uključujući poteškoće s disanjem i napade. Bilo je slučajeva u kojima su ljudi umrli od posledica trovanja kofeinom.

Simptomi trovanja kofeinom

Trovanje kofeinom nadilazi tipičnu glavobolju izazvanu kofeinom, koja se javlja kada pretjeramo s kafom i popijemo koju šoljicu više. Preporuka za zdrave odrasle osobe je ne unositi više od 400 miligrama kofeina dnevno, što je otprilike četiri do pet šoljica kafe.

Konzumacija nešto veća od ove granice može dovesti do simptoma poput tjeskobe i razdražljivosti, prema dijetetičarki Erin Palinski Vejd, prenosi CNN.

Međutim, ozbiljniji učinci povezani s trovanjem kofeinom obično se javljaju kada pojedinac konzumira oko 1200 miligrama kofeina, što je ekvivalentno približno 12 šoljica kafe. Neurološki simptomi, kao što su tjeskoba, halucinacije, migrene, cerebralno oticanje i napadi, dokumentovani su u slučajevima trovanja kofeinom. Komplikacija je i otežano disanje.

Iako rijetko, trovanje kofeinom potencijalno može biti kobno; većina prijavljenih smrtnih slučajeva povezana je s pijenjem tableta s velikim dozama kofeina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:31