Gladovanje i dijabetes / -ILUSTRACIJA
02/02/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Povremeno gladovanje može smanjiti rizik od dijabetesa

Postoje neke impresivne zdravstvene koristi od povremenog posta

Intermittent fasting (povremeno gladovanje) postao je veoma popularan poslednjih godina, a mnogi su ovaj način ishrane označili kao pomodarstvo.

Međutim, istraživanja i dalje sugerišu da postoje neke impresivne zdravstvene koristi povezane sa periodima redovnog posta.

Najnovija studija, objavljena u časopisu Cell Reports, pokazala je da ostavljanje 24 sata između obroka može smanjiti rizik od bolesti kao što je dijabetes.

Dijete za post su postale popularne zahvaljujući tvrdnjama da su efikasne za mršavljenje, ali bi moglo biti više od dužih pauza između obroka.

Kada se vaš imuni sistem aktivira, dolazi do upale, a vaše tijelo se priprema da se odbrani i popravi štetu. Međutim, dugi periodi upale mogu postaviti štetne temelje za zdravstvene probleme, od dijabetesa do Alchajmerove bolesti.

Kler Brajant, sa Medicinskog odjeljenja Univerziteta Kembridž, rekla je da su veoma zainteresovani da pokušamo da razumijemo uzroke hronične upale u kontekstu mnogih ljudskih bolesti, a posebno ulogu inflamasoma- molekula koji aktiviraju inflamatorne odgovore.

Posmatrajući 21 volontera, istraživači su uputili učesnike da jedu obrok od 500 kalorija, poste 24 sata, a zatim pojedu još jedan obrok od 500 kalorija.

Nalazi su otkrili da je ovaj 24-časovni post povećao nivoe masne kiseline zvane arahidonska kiselina.

Istraživači su zatim testirali efekat ove kiseline na imune ćelije i otkrili da smanjuje aktivnost inflamasoma NLRP3.

- Ono što je postalo očigledno je da je jedan inflamasom posebno - NLRP3 inflamasom - veoma važan za niz velikih bolesti kao što su gojaznost i ateroskleroza, ali i Alchajmerova i Parkinsonova bolest - rekla je Brajant.

Međutim, tim je takođe primijetio da su nivoi arahidonske kiseline ponovo opali kada su učesnici pojeli još jedan obrok.

- Ovo pruža potencijalno objašnjenje za to kako nas promjena ishrane – posebno post – štiti od upale, posebno od štetnog oblika koji podržava mnoge bolesti povezane sa visokokaloričnom ishranom na Zapadu.

Ova studija nije prva koja ističe prednosti posta kod dijabetesa. Istraživanje, objavljeno u The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, otkrilo je da povremeni post može "potpuno preokrenuti" dijabetes tipa 2.

Posmatrajući 72 osobe starosti između 38 i 72 godine sa dijabetesom tipa 2 podijeljene u dvije grupe, naučnici su otkrili da je 17 od 36 učesnika u grupi na gladovanju postiglo remisiju dijabetesa, u poređenju sa samo jednom osobom u kontrolnoj grupi.

Postoji mnogo različitih pristupa popularnom režimu ishrane, ali on u suštini zahtijeva da ne jedete određeni vremenski period svakog dana ili nedelje.

Neki popularni pristupi uključuju post 5:2, gdje jedete normalnu ishranu pet dana u nedelji i postite dva dana u nedelji, ili dnevni vremenski ograničeni post, gdje jedete normalno, ali samo u roku od osam sati svakog dana.

Govoreći na svom Jutjub kanalu, dr Majk Hansen je objasnio da je povremeni post "veoma efikasan" u obnavljanju sposobnosti ćelije da reaguje na insulin, čineći je osjetljivijom, čime se smanjuje rizik od dijabetesa, pa čak i preokreće dijabetes tipa 2 u nekim slučajevima, piše Express.co.uk.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 18:41