ilustracija / - РТС
25/09/2022 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sud u Arizoni aktivirao zakon o zabrani abortusa iz 1864. godine

Vrhovni sud SAD je nedavno poništio presudu u predmetu Rou protiv Vejda i odlučio da abortus nije ustavno pravo žena, nakon čega je saveznim državama prepušteno da same regulišu tu materiju

Sud u Arizoni odlučio je da ponovo aktivira zakon o zabrani abortusa iz 1864. godine, koji je morao da bude ukinut 1973, posle istorijske presude američkog Vrhovnog suda u predmetu Rou protiv Vejda.

Davno zaboravljeni zakon potpuno zabranjuje abortus, izuzev ako ljekari zaključe da je neophodan da bi se spasio život majke. U svim drugim slučajevima predviđa kaznu zatvora od dvije do pet godina za ljekare koji ga obave, prenosi BBC.

Vrhovni sud SAD je nedavno poništio presudu u predmetu Rou protiv Vejda i odlučio da abortus nije ustavno pravo žena, nakon čega je saveznim državama prepušteno da same regulišu tu materiju.

Sudija Keli Džonson iz Višeg suda u okrugu Pima, u Arizoni, odlučila je da su se stekli uslovi da se vrati na snagu zakon usvojen pre 158 godina.

Bela kuća je odmah osudila njenu odluku, koju je ocijenila kao „katastrofalnu, opasnu i neprihvatljivu“, a posebno je istaknuto da su iz zabrane morale da se izuzmu žrtve silovanja i incesta, kao i žene sa zdravstvenim problemima.

Arizona je početkom ove godine donijela zakon kojim se dozvoljava abortus do 15. nedjelje trudnoće, a u odluci koju je sada donijela sudija Keli Džonson nije jasno da li će on biti ukinut, ili će ipak ženama ostati mogućnost da prekinu trudnoću u tom roku.

Guverner Arizone Dag Duci rekao je da će, prema njegovom mišljenju, ovogodišnji zakon ostati na snazi i da će zabrana abortusa važiti poslije 15. nedjelje trudnoće, dok je državni tužilac Arizone Mark Brnović kazao da smatra da će se u potpunosti primjenjivati zakon iz 1864. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. decembar 2022 10:18