Vrijesak idealan za niske temperature / SHUTTERSTOCK-SHUTTERSTOCK
24/11/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tri zimska cvijeta koji će preživjeti i debeli minus na terasi

Došlo je vrijeme kad treba razmišljati o tome koju biljku ili cvijet da posadite za naredno godišnje doba

Došlo je vrijeme kad treba razmišljati o tome koju biljku ili cvijet da posadite za naredno godišnje doba. Slijede minusi, hladna jutra i noći, a uz sve to čeka nas i vjetar, kiša i sneg.

Osim vještačkog cvijeća, koje će biti isto u svako doba godine, na izbor imate i nekoliko vrsta koje jako dobro podnose hladnoću i idealne su za vaše balkone. Iako cvijeće za zimu možete pronaći i u mnogim prodavnicama, valja se zaputiti i na pijacu ili u cvjećaru gdje upravo sada sve vrvi od prelijepog jesenjeg cvijeća u raznim bojama – ljubičasta, pink, bijela, žuta…

Vrijesak

Vrijesak je nazvan i kraljem zime. Ova divna biljka jako dobro podnosi niske zimske temperature i mraz, nije zahtjevna za održavanje, a upravo temperature od 5-15 °C bit će idealne za njen rast. Vresak kao dekorativno cvijeće odlično će izgledati na svakom balkonu zbog svoje prelijepe boje pa tako možete birati između bijele, rozikaste, ljubičaste ili crvene – a svaka će na svoj način uljepšati bilo koji prostor.

Kada kažemo da nije zahtjevna za održavanje to znači da je zalivanje dovoljno samo jednom u nedelju dana. Pripazite samo da saksija ili tegla u koju ju stavljate imate rupice na dnu za što bolju drenažu. I za kraj, priuštiva je ne traži mnogo novca.

image

Gailardija ili kokarda

-DVORIšTE I VRT

Gailardija

Biljka poznata i kao kokarda. Radi se o višegodišnjoj biljci koja raste u različitim bojama. Svojim šarenim cvjetovima, posebno kombinacijom crvene i žute, kao i mirisom uvijek je primijećena. Jednostavno se uzgaja, kako u dvorištu, tako i u saksijama kao biljka za balkon. Otporna je i može podnijeti mnoge vremenske uslove te dobro podnosi mraz i zimu.

image

Dan i noć

-ILUSTRACIJA

Dan i noć

Dan i noć je cvijeće s kojim jednostavno ne možete pogriješiti. Vrlo otporno, zanimljivo, prelijepih boja – spada među najpopularnije vrtno i balkonsko cvijeće. Zanimljivo je takođe da ova biljka ne podnosi velike vrućine pa je time idealna za godišnje doba poput jeseni i zime, a možete je pronaći u raznim bojama – od plave, narandžaste, crvene, žute, bijele…

Postoji više sorti, kao i kombinacija boja ovog predivnog cvijeta. Može podnijeti temperature do -23 °C, zato budite sigurni da će cijelu zimu krasiti vaš balkon svojim divnim bojama, piše Ljepota&Zdravlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. februar 2024 14:17