Alchajmerova bolest / -PIXABAY
25/11/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Upala koja može biti okidač za Alchajmera: Krene u četrdesetim i pedesetim

Povećanjem obima trbuha centri za pamćenje u mozgu postaju sve manji

Nova studija povezuje visceralno ili trbušno salo nastalo u četrdesetim i pedesetim godinama života s kasnijom dijagnozom Alchajmerove bolesti.

Naučnici ističu da krivac za to nije bilo kakva nakupljena masnoća. Objasnili su da je riječ o trbušnoj masnoći nakupljenoj duboko u abdomenu koja okružuje trbušne organe, a poznata je i kao visceralna masnoća te je treba razlikovati od one potkožne koja se nalazi neposredno ispod kože.

 

Istraživači koji su radili na ovoj studiji otkrili su da trbušna masnoća izaziva upalu koja može uticati na mozak i biti preteča ranih stadijuma Alchajmerove bolesti decenijama prije nego što se oni manifestiraju.

Povećanjem obima trbuha centri za pamćenje u mozgu sve manji

- Već neko vrijeme znamo da s povećanjem obima trbuha centri za pamćenje u mozgu postaju sve manji - rekao je dr. Richard Isaacson, neurolog na floridskom Institutu za neurodegenerativne bolesti koji proučava Alchajmerovu bolest, ali nije učestvovao u studiji.

- Istraživanje pokazuje neuroinflamatorni marker moždane slike koji prije nisam vidio. Snimak mozga ukazuje na to da se trbušno salo ili visceralna masnoća može povezati s disfunkcijom mozga kroz upalnu kaskadu.

Određena masnoća može izazvati upalu mozga

Kod onih s većim obimom visceralnog i potkožnog masnog tkiva primijećen je i veći nivo amiloidnog proteina (koji se povezuje s razvojem Alchajmerove bolesti) u dijelu mozga u kojemu se bolest manifestuje kada se pojavi prvi put.

Čini se da je ta masnoća izazvala i upalu mozga, što je još jedan okidač za razvoj Alchajmera.

Sve navedeno češće je uočeno kod muškaraca, a rjeđe kod žena. Pokazalo se da su ta stanja bila povezana s promjenama u mozgu pacijenata punih 15 godina prije nego što su se pojavili najraniji simptomi Alchajmerove bolesti.

Istovremeno treba istaći da se visceralna mast može izgubiti i da dobro reaguje na promjene u ishrani, kao i na tjelesnu aktivnost, rekao je jedan od autora studije dr. Cyrus Raji, vanredni profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Washington u St. Louisu, piše direktno.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. februar 2024 22:11