/ - SRDJAN BOLJEVIC
23/11/2023 u 12:13 h
Gordana BojanićGordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

URA dostavila Skupštini izmjene Zakona o PIO: "Ispravljamo nepravdu prema radnicima"

Ovim rešenjem mi imamo povoljnije uslove za odlazak u penziju nego što je to bilo do sada, kazao je Konatar

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je danas da je ta stranka i zvanično predala u skupštinsku proceduru izmjene Zakona o PIO, a kojima žene i muškarci stiču mogućnost da sa 64 godine idu u penziju.
- Kao uslov za odlazak u penziju, izmjenom člana 17, mi smo ponovo uveli stav 1 koji predviđa da osiguranici stiču uslov za odlazak u penziju sa 64 godine. Ovim novim rješenjem koje smo danas predložili, i muškarci i žene u Crnoj Gori sa 64 godine stekli bi uslov za penziju. Sami odlučuju da li žele nastaviti svoj posao - rekao je Konatar na konferenciji za medije.
On je kazao da su predstavnici te partije u proteklom periodu obavili seriju razgovora sa reprezentativnim udruženjima koji su članovi socijalnog savjeta i sa Unijom poslodavaca Crne Gore, sa oba sindikata, sa udruženjima penzionera, te da su im ove izmjene prihvatljive.
- Ovim rješenjem mi imamo povoljnije uslove za odlazak u penziju nego što je to bilo do sada. Ukida se diskriminacija na koju je ukazao Ustavni sud. Na ovaj način izašli smo u susret zahtjevima reprezentativnih sindikata kada su u pitanju povoljniji uslovi za odlazak u penziju osiguranika u Crnoj Gori - rekao je Konatar.
On je najavio da će URA i u narednom periodu sa određenim zakonskim izmjenama koje se tiču povoljnijih uslova za odlazak u penziju nastaviti i omogućiti da se određena nepravda ispravi..
- To se tiče radnika koji su proveli svoj radni vijek u metaloprerađivačkoj, tekstilnoj, drvoprerađivačkoj industriji...  Očekujem da se o ovom predlogu Vlada Crne Gore izjasni što prije i da se ovaj predlog u najkraćem roku nađe na dnevnom redu Skupštine Crne Gore - naglasio je on.
Kako je kazao da ne vidi nijedan razlog da bilo koji poslanik ne podrži ovaj predlog.
- Ukidanje člana 17, stav 1 od strane Ustavnog suda je proizvelo dosta pravne nesigurnosti za sve one osiguranike koji su u ranijem periodu po članu zakona koji je ukinut ispunjavali uslove za odlazak u penziju i mi na neki način ovim izmjenama ispravljamo nepravdu - zaključio je Konatar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:03