/ - USTAVNI SUD
24/10/2023 u 16:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ustavni sud: Vlada u roku od mjesec dana da predloži novo rješenje za penzije

Sud je danas potvrdio raniju odluku da ukine odredbu člana Zakona o PIO, kojom se pravo na starosnu penziju stiče sa najmanje 15 godina radnog staža i 66 godina života za muškarce, odnosno 64 za žene

Ustavni sud nije prihvatio inicijative za ocjenu ustavnosti odredbe člana 17 stav 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim se definiše da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju sa 40 godina radnog staža i 61 godinu života.

Ustavni sud je danas odbacio i zahtjev za obustavu primjene osporenih odredaba Zakona.

„Odbacuje se i zahtjev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji donijetih na osnovu osporenih odredaba Zakona”, navedeno je u saopštenju Ustavnog suda.

Sud je danas potvrdio raniju odluku da ukine odredbu člana Zakona o PIO, kojom se pravo na starosnu penziju stiče sa najmanje 15 godina radnog staža i 66 godina života za muškarce, odnosno 64 za žene.

Ustavni sud je odredio i da Vlada u roku od mjesec dostavi Skupštini predlog zakona kojim će pravo na starosnu penziju osiguranika urediti u skladu sa Ustavom.

Iz suda je objašnjeno da su danas razmatrali zahtjeve za preispitivanje odluke Ustavnog suda u predmetu sudije Snežane Armenko, Unije slobodnih sindikata i sudije Milorada Gogića. Sud je, većinom glasova, odlučio da usvoji zahtjeva za preispitivanje odluke sudije Milorada Gogića, nakon čega je donijeta odluka o ukidanju odredbe člana 17 stav 1 Zakona o PIO.

Ustavni sud: Netačno da će zaposleni pravo na penziju moći da ostvare isključivo ukoliko imaju 40 godina staža

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. mart 2024 01:19