ANA NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ / - FOTO: GP URA
16/04/2024 u 10:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) GP URA predao Skupštini izmjene Zakona o PIO: Traže povećanje srazmjernih penzija

GP URA je danas u skupštinsku proceduru predao predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO, kojim će se prvi put omogućiti da se minimalni iznos penzije u Crnoj Gori od 450 eura odnosi i na korisnike srazmjernih penzija, saopštila je poslanica GP URA Ana Novaković Đurović.

- U decembru prošle godine donesene su izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, povećan je iznos minimalne penzije na 450 eura, međutim tim povećanjem nisu obuhvaćeni korisnici srazmjernih penzija. Oni i danas u najvećem broju primaju penzije koje su znatno niže od minimalne penzije od 450 eura i ta primanja za najveći broj ovih korisnika nisu dovoljna za pristojan život i za elementarnu egzistenciju. Mi smo i tada u decembru upozoravali Vladu da prilikom izmjena zakona i povećanja minimalne penzije na 450 eura obavezno se obuhvate i korisnici srazmjernih penzija, kazalaje Novaković Đurović na konferenciji za medije.

Kako je navela, Vlada je tada ignorisala taj problem.

- Ukazali smo i tada da je takav odnos države prema ovim penzionerima diskriminatorski i da je nepravedan. Kao što znate, Vlada je tada najavljivala da se penzije povećavaju, minimalne penzije, upravo kako bi se poboljšao životni standard najugroženijih kategorija stanovništva, a izuzela je korisnike srazmjernih penzija koji na žalost upravo predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija stanovništva, dodaja je poslanica GP URA.

Novaković Đurović je kazala da je razlog više zašto baš sada podnose ovaj predlog i zaključak Skupštine Crne Gore koji je donesen takođe u decembru prošle godine i on glasi Skupština Crne Gore zadužuje Vladu Crne Gore da najkasnije do kraja marta 2024. godine predloži dalju dinamiku povećanja penzija sa posebnim osvrtom na povećanje iznosa penzija korisnicima srazmjernih penzija.

- Kao što možete sami zaključiti, evo danas je 16. april, Vlada nije postupila po ovom zaključku i nije u skladu sa rokom na koji je obavezala Skupština, a to je kraj marta ove godine, predložila dalju dinamiku povećanja penzija, uključujući i povećanje penzija za korisnike srazmjernih penzija i iz toga razloga mi upravo predajemo ovaj predlog izmjena Zakona sa ovim povećanjem kako bismo ovu nepravdu i diskriminatorni odnos prema penzionerima preduprijedili. Naš predlog podrazumijeva da se ovaj iznos minimalne penzije od 450 eura odnosi na korisnike srazmjernih penzija u ukupnom iznosu po korisniku. Dakle, to znači ne samo za dio penzija koji primaju u Crnoj Gori, nego i za onaj dio penzija koji primaju u drugoj državi, ističe Novaković Đurović.

Konatar: URA će ponovo predložiti povećanje minimalne penzije za korisnike srazmjernih penzija

Kako je kazala, isto kao i što su predložili da uvećanje dječijih dodataka počne od 1. januara 2025. godinem, predlažu da se i ove izmjene Zakona primjenjuju od 1. januara 2025. godine, upravo da omoguće Vladi da u budžetu za narednu godinu na adekvatan način planira ovakva sredstva.

- Očekujemo da će koleginice i kolege poslanici kao i za povećanje dječjih dodataka pružiti podršku ovom prijedlogu, zato što je zaista riječ o sprječavanju diskriminacije među penzionerima i omogućavanje jednog poštenog i odgovornog odnosa Vlade i države prema najugroženim kategorijama, zaključila je ona

(VIDEO) Počela isplata uvećanih minimalnih penzija: Evo šta kažu penzioneri

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:53