Korisnici Doma starih / - KORISNICI DOMA STARIH
04/04/2024 u 08:08 h
Marija GogićMarija Gogić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Šofranac: Korisnici Doma starih zadovoljni "Programom osnaživanja"

Direktorica Doma starih Podgorica Jelena Šofranac, govoreći o "Programu osnaživanja" namijenjenom korisnicima, kazala je da je to program kroz koji imaju priliku da vide koliko su sami korisnici zadovoljni, odnosno koliko su uspostavili kontakt topline i prihvatanja sa edukatorima i instruktorima.

- To su i tehnike disanja, relaksacije, prevazilaženje stresa i neki konkretni savjeti koje oni njima daju kako bi lakše prevazilazili izazove sa kojima se suočavaju, koji su ponekad, onako na dnevnom nivou, možda malo skupljanje nekih negativnih emocija, a možda su i posljedice nekih promjena kada je u pitanju zdravstveno stanje – kazala je direktorica Doma.

image

Korisnici Doma starih

- KORISNICI DOMA STARIH

Ona ističe da su korisnici zadovoljni, da su stekli naviku da dolaze na vježbe, da ih je svaki put sve više i više, što, kako kaže, govori dovoljno o tome koliko oni jedni drugima prenose utiske i kako zapravo na taj način i privlače da se priključe i novi članovi.

Video: Nemanja Vlahović

 

Korisnica Doma Mila Đuratović je kazala da je došla sa većim iskustvom nego novi stanari.

- U Risnu sam bila godinu i po dana, a ovdje sam već godinu dana. i sa ostalim korisnicima idem zajedno na vježbe - kazala je Đuratović.

Šofranac je kazala i da joj je posebno zadovoljstvo što se program uspješno realizuje i na odjeljenju demencije.

- Zbog same prirode demencije, nekako je uvijek izazov na koji način će korisnici prihvatiti ono što se mi trudimo da im ponudimo. Međutim, ovoga puta oni su izuzetno pozitivno odreagovali i to je kod nas izazvalo i najveću radost. Korisnici vrlo rado prihvataju svoje instrukcije i učestvuju u svim vježbama koje će definitivno im omogućiti i bolju pokretljivost, ali i bolji osjećaj tokom dana – kazala je ona.

Korisnici oduševljeni terapijama

Korisnica Marta Tabak je kazala da je oduševljena terapijama.

- Veselo je, smijemo se, igramo i ovaj program disanja, što meni stvarno odgovara. Ja sam te terapije radila u Igalu prije 30 godina i bile su mi najbolje. Međutim, ovaj sad je ponovo i sad smo prezadovoljni sa njima, presretni, uvijek smo veseli - kazala je Tabak.

Ovaj program je namijenjen korisnicima i zaposlenima u domu za starije osobe u Podgorici, kazala je ekspertkinja IAHV Aleksandra Grujović.

- On će trajati sve do avgusta. Mi smo sada jedno vrijeme imali malo intenzivnije programe za nekoliko različitih odjeljenja gdje borave korisnici. Mi sami i zaposleni, korisnici koristeći tehnike disanja i različite tehnike za tijelo, različite glasovne tehnike smijeha, primjećujemo da to zaista ima izuzetnog efekta, da se ljudi bolje osjećaju, da se zajednički druže, da na lijepi način provode vrijeme – pojasnila je Grujović.

(FOTO/VIDEO) Počeo program osnaživanja korisnicima Doma starih

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:17