Медојевић јуче на конференцији / -SR SCREENSHOT
23/03/2021 u 23:46 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Медојевић: Рачунају на Марковића и Пејановић

Ако колеге из парламентарне већине не подрже предлог о измјенама тужилачких закона, то значи да рачунају на политичко савезништво са Душком Марковићем и Милицом Пејановић Ђуришић, који треба да изађу из ДПС-а ових дана и формирају своју партију, што је нова политичка чињеница према којој ће ДФ тек заузети став, казао је Медојевић.
Демократски фронт (ДФ) неће гласати ни за jедан закон, као ни буџет за текућу годину, док се не усвоjе тужилачки закони у форми у коjоj су раније предложени и усаглашени, поновио jе Небојша Медојевић, лидер Покрета за промјене (ПзП). Он је на јучерашњој конференцији за новинаре казао да у ДФ-у не признају мишљење Венецијанске комисије (ВК) јер сматрају да је ненадлежна.
Нијесмо гласали за овакву владу
Предсједник ПзП-а нагласио је да нијесу гласали за овакву владу.
– Ово ниjе нестраначка влада – ово jе влада Грађанског покрета УРА и Демохришћанске партиjе у оснивању. То је мањинска политичка влада. Пратићемо и заузети став наспрам те нове политичке реалности у Црној Гори. Лидери ДФ-а сматрају да је потребна озбиљна реконструкциjа Владе, како би се испоштовала воља бирача, jер сада немамо ону владу о коjоj jе премиjер говорио у свом експозеу. Вјерујем да је премијер свјесан да је Влада која не одражава вољу грађана неодржива – рекао jе Медоjевић.

– Не постоји европски стандард у области разрјешења тужилаца. ВК је савјетодавно тијело Савјета Европе, које је основано да даје мишљење око уставних питања. Избор тужилаца је и овај наш Устав препустио закону. Дакле, ово није уставна тема. Грешка је била што су се премијер Кривокапић, предсједник Скупштине Бечић и још неке колеге уопште обратиле ВК за мишљење. Наш предлог закона није противан никаквим европским стандардима, јер за ово европски стандарди не постоје. Ово је поправљање лоше одлуке за које ПзП и ДФ нијесу гласали, а тиче се оних уставних амандмана гдје је тужилаштву дат статус четврте гране власти. Ту смо дошли у ситуацију да тужилац не одговара никоме – ни парламенту, ни Влади, ни правосуђу, што не постоји нигдје на свијету. Ако колеге из парламентарне већине не подрже предлог о измјенама тужилачких закона, а што су већ једном обећали, а то су обећали и грађанима Црне Горе након избора, то значи да владајућа већина рачуна на политичко савезништво са Душком Марковићем и Милицом Пејановић Ђуришић, који треба да изађу из ДПС-а ових дана и формирају своју политичку партију и вјероватно да од тренутног састава ДПС-а преузму осам до десет посланика, и то је нова политичка чињеница према којој ће ДФ заузети став – казао је Медојевић.
Говорећи о економској ситуацији, он је рекао да Црна Гора улази у драматичан економски период, са врло лошим процјенама и за туристичку сезону.
С.Р.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 18:36