Апостоловски / Фото: Политика
12/06/2022 u 17:10 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Апостоловски за "Дан": Балкан није буре барута, него златна полуга

Противници Отвореног Балкана су националнисти и шовинисти са свих страна, говоре да је то пројекат `Велике Србије` и да је Вучић један од иницијатора, тврди београдски новинар

Угледни београдски аналитичар Александар Апостоловски сматра да инцијатива Отворени Балкан може помоћи земљама Западног Балкана нарочито екс-југословенским државама да изађу из ратног лавиринта у којем су заглављене од краја деведесетих година прошлог вијека.

Он каже да је то прије свега економска иницијатива која има подршку Америке и ужива подршку актуелне администрације иако је покренута у вријеме мандата Доналда Трампа.

– Ова иницијатива се заснива на економским основама и неопходно је да у њу уђу још и Црна Гора и Босна и Херцеговина како би се регион комплетирао на економској основи, јер ништа нема снагу да уједини људе и државе као што може новац – каже Апостоловски за "Дан" и додаје да је "идеја – боље да Балкан уједињује новац него проливање крви".

Указује на чињеницу "да би се уласком Црне Горе и БиХ, подразумевају се и приштинске институције и Косово – створила економска унија у којој би (на њеном простору) живјели сви Албанци, сви Сјеверномакедонци, сви Бошњаци, сви Црногорци и сви Срби".

Констатује да су "противници Отвореног Балкана националнисти и шовинисти са свих страна и говоре да је то пројекат `Велике Србије` и да је Александар Вучић један од иницијатора".

– Поставља се питање – ако је то пројекат "Велике Србије", откуда ту Албанија – додао је Апостоловски.

Абазовић боље разумије регион од Ђукановића

Коментаришући несагласје у државном врху Црне Горе, те расположење премијера Дритана Абазовића да оде на Самит у Охриду, док је предсједник Мило Ђукановић одбио да присуствује противећи се тој идеји, Апостоловски каже да Абазовић боље разумије стање на Западном Балкану.

– С обзиром на околности да Вашингтон подржава иницијативу Отворени Балкан, да је Москва кроз уста Сергеја Лаврова поручила да нема ништа против, мислим да Дритан Абазовић боље разумије односе у региону и будућност на Балкану него Ђукановић и схвата да Отворени Балкан неће угрозити његову мањинску владу – рекао је Апостоловски нагласивши да "Дритан увијек умије да закуца на права врата".

Апостоловски је сагласан да је Отворени Балкан начин да се питање Косова, које годинама блокира односе међу земљама Западног Балкана, релативизира и да ће та иницијатива уз јаку подршку западних центара моћи гарантовати стабилност Западног Балкана.

– То је идеја. Курти је назвао тај пројекат Четврта Југославија и јасно саопштава да јој се противи, дакле он се противи свакој врсти природне и људске сарадње земаља које су већ у Отвореном Балкану, што многима уопште не смета јер подсјећа на вријеме када смо били паметни и могли да живимо заједно – навео је Апостоловски.

Поставља питање "ко би имао нешто против тога с обзиром на замор Европске уније у проширењу о коме говори нарочито француски предсједник Макрон и зар није боље да тај међупростор или вакуум до пријема у ЕУ посветимо међусобној регионалној сарадњи и оплођавању капитала него да стално говоримо о сукобима, ратовима и несрећама".

– Врло је важно да дио Отвореног Балкана буду и Црна Гора и Босна и Херцеговина јер би се тиме ралитивизовале вјештачки створене тензије након избора и тиме би се Црна Гора прикључила као њен природни и пожељни члан – казао је Апостоловски.

– Свака добра иницијатива враћа Балкан у игру, али не као буре барута него као златну полугу. Зашто би овај регион увијек био омражен и толико стигматизован, зар није боље да се ствара економски савез који ће донијети добро свим грађанима – истакао је Апостоловски.

Подсјећа да је Европска унија настала као економски савез "па видимо у шта је прерасла".

– Зашто се не би сви ови људи који живе у земљама Западног Балкана неоправдано изопштеног из Европске уније окренули себи и посветили развоју умјесто ратовању? Не заборавимо да ове земље имају више од 12 милиона становника, а када се прикључе још Црна Гора и Босна и Херцеговина, имаћемо солидно тржиште и простор који ће доказати да су ови народи много зрелији него што то многи у свијету мисле – поручио је Апостоловски.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jun 2024 22:17