Aleksa Bečić / - VLADA CRNE GORE
23/11/2023 u 21:02 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bečić: Blizu smo deblokade pravosuđa

Komentarišući prepiske iz Skaj aplikacije Bečić je kazao da vidi veliku uznemirenost i da se njih plaše samo oni koji su krivi.

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić kazao je da će se u narednih mjesec dana izbrati Vrhovni državni tužilac i tri člana Sudskog savjeta. To će, kako je istakao u emisiji "Argumenti" na TVCG, značiti potpuna deblokada crnogorskog pravosudnog sistema.

Komentarišući izbor Faruka Resulbegovića za sedmog sudiju Ustavnog suda, Bečić je u emisiji "Argumenti" na TVCG kazao da je ispunjeno njegovo obećanje koje se odnosilo na to da će sedmi sudija biti izabran u novembru, prenosi portal RTCG.

- Ja sam najavio i prije dvadesetak dana, zapravo dva, tri dana nakon izbora Vlade dao sam obećanje da će se u novembru izabrati sedmi sudija Ustavnog suda. Drago mi je da je obećano i ispunjeno i da smo nakon tri godine nepotpune funkcionalnosti Ustavnog suda dobili najveću sudsku instancu koja može da radi u punom kapicitetu -kazao je Bečić.

Istakao je da nije čuo da je bilo ko Resulbegovića osporio u moralnom ali ni u profesionalnom smislu.

- Naše je zaovoljstvo što je za Resulbegovića glasalo i više od potrebnih 49 poslanika. Oni su poslali snažnu poruku koja je samo početak dobrih i optimističnih vijesti koje očekujemo u narednom periodu -kazao je Bečić.

Bečić je kazao da sa značajnom dozom optimizma gleda na rješavanje preostala dva pitanja, a to je izbor Vrhovnog državnog tužioca i tri člana Sudskog savjeta. Smatra da će oni biti izabrani u narednih mjesec i po dana.

- Sa velikom dozom optimizma smatram da to pitanje možemo finiširati u narednih mjesec, mjesec i po dana... Postoje određene procedure, pa ne može se predvidjeti precizno - poručio je Bečić.

Naglasio je da je siguran da će se riješiti i ta dva preostala pitanja koja znače potpunu deblokadu crnogorskog pravosudnog sistema.

- To znači i jedna snažna injekcija našim evropskim integracijama - kazao je Bečić.

Komentarišući prepiske iz Skaj aplikacije Bečić je kazao da vidi veliku uznemirenost i da se njih plaše samo oni koji su krivi. 

- Prepiske i dokaza iz Skaja se plaši samo neko ko je nešto učinio ili ko osjeća neku vrstu krivice. Niko ne spori da je neko to razmijenio bilo u tekstualnom, audio ili video sadržaju- istakao je on. 

- Došlo je vrijeme da se u brojnim pravosudnim postupcima u saradnji sa Europolom, prema podacima sa Skaj aplikacija drugim postupcima i procesima potvrdi mnogo toga u šta smo sumnjali prije nekoliko godina, vidjeli ste do čega je bilo dovedeno i ko se danas nalazi na optuženičkoj klupi ukoliko govorimo o vrhu sudstva i ljudima u tužilaštvu, policiji i drugim strukturama koji bi trebali da budu obrzac moralnog postupanja - poručio je Bečić.

Naglasio je da se u Austriji, Njemačkoj i Francuskoj donose pravosnažne presude gdje je u tom postupku Skaj priznat i tretiran kao dokaz.

- Skaj prepiska pokazuje slom institucija koji smo doživljavali u nekom prethodnom periodu. Nema veće izdaje i bruke za jednu državu od onoga što smo vidjeli u Skaju i onoga što su nam priredili mnogi rukovodioci i djelovima institucija sistema koji su trebali da štite Ustav, zakon, pravo i pravdu -kazao je Bečić. 

Bečić je istakao da nikada više mafija neće biti jača od države.

-Imate sad ljude koji upravljaju procesima, treba nam reforma, mnogo kvalitetnih čistih i poštenih kadrove u brojnim insistucijama, ne može jedan čovjek da uradi sve sam ali možemo zajedno u homogenom i kompaktnom radu.

Istakao je da više neće biti ni neriješenih ishoda jer ne smije i ne može da ih bude u obračunu države i mafije.

- Mafiju ćemo pobijediti i nikada tu vrstu izdaje nacionalnih interesa ni bilo koju drugu nećemo dozvoliti. Ova izdaja je najnemoralniji oblik djelovanja koji je neko mogao da učini, a ti pojedinci koji stoje iza njih su se nama i građanima decenijama prodavali za patriote i najveće zaštitnike državnih interesa. Htjeli su zapravo da uruše zemlju, da prepušte mafiji da njome upravlja -  naglasio je Bečić. 

Bečić je naglasio da je cilj ove Vlade i politike da Crne Gora bude zemlja jakih institucija u kojoj će se rukovodioci mijenjati i smjenjivati, kao i ekonomski socijalno, društveno i politički osnaženih građana.

- Ukoliko imate ta dva cilja ispunjena, vi imate garant jake i stabilne i vječne Crne Gore -  poručio je Bečić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. februar 2024 12:41