/ - FOTO: đORđE CMILJANIć
09/12/2023 u 14:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bečić: Crnoj Gori trebaju evropske promjene, a ne balkanske zamjene

Bečić je izrazio očekivanje da će uspješan izbor sedmog sudije Ustavnog suda dati snažan impuls ostvarivanju potpune funkcionalnosti pravosuđa u Crnoj Gori, to jest da će se na taj način započeti reformski procesi nastaviti kroz što skoriji izbor VDT-a i preostalih članova Sudskog savjeta

Aleksa Bečić, zamjenik predsjednika Vlade Crne Gore, sastao se sa ambasadorom Slovačke Republike, gospodinom Borisom Gandelom. Bečić i ambasador Gandel izrazili su očekivanje da će prijateljski odnosi između Crne Gore i Slovačke, koji su ukorijenjeni u dubokim istorijskim i kulturološkim vezama, predstavljati dodatni podstrek za osnaživanje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

- Gandel je čestitao potpredsjedniku Bečiću na imenovanju karakterišući ga kao pouzdanog partnera i stabilnog aktera na društveno-političkoj sceni Crne Gore, posebno ističući pozitivno iskustvo iz saradnje tokom obavljanja prethodnih državnih funkcija ali i izuzetnu značajnu ulogu koju ima u novoformiranoj Vladi- navodi se u saopštenju.

Tokom razgovora, posebna pažnja je posvećena značajnoj ulozi Slovačke u afirmaciji brojnih dostignuća Crne Gore. “Stepen iskrenosti i jačine podrške reformama, evropskom i evroatalnskom putu Crne Goru koji u kontinuitetu bez bilo kakve dileme pokazuje Slovačka jeste zaista za vječnu zahvalnost i poštovanje”. Potpredsjednik je pozdravio nedavno objavljenu inicijativu grupe "Prijatelji Zapadnog Balkana", čiji je Slovačka član, a koja je prepoznata kao važan korak ka jačanju evropske perspektive i stabilnosti Zapadnog Balkana.

- U okviru razgovora o evropskim integracijama, gospodin Bečić je potvrdio čvrsto opredjeljenje Crne Gore za proevropski kurs, naglašavajući da je Crna Gora spremna da zatvori brojna pregovaračka poglavlja čim nova pregovaračka metodologija to omogući saglasno napretku u poglavljima 23 i 24. Poseban fokus stavio je na reformu pravosuđa i rezultate na polju vladavine prava, naglašavajući obavezu ispunjavanja mjerila u poglavljima 23 i 24, kako bi se ubrzao evropski put Crne Gore- navodi se u saopštenju.

Potpredsjednik Bečić je izrazio očekivanje da će uspješan izbor sedmog sudije Ustavnog suda dati snažan impuls ostvarivanju potpune funkcionalnosti pravosuđa u Crnoj Gori, to jest da će se na taj način započeti reformski procesi nastaviti kroz što skoriji izbor VDT-a i preostalih članova Sudskog savjeta.

Osim toga, posebnu pažnju je posvetio bezbjednosnom sektoru, gdje postoje brojni izazovi zbog teškog nasljeđa i filtracije organizovanog kriminala i korupcije.

- Crnoj Gori trebaju evropske promjene, a ne balkanske zamjene. Zato u bezbjednosnom sektoru nema mjesta kriminalu, korupciji, uplivu politike, uticaju sumnjivih ličnosti, njihovih biznisa i bilo koje druge vrste kompromitivanosti. Za nas kao ljude koji ne zavise od bilo koga, koji su se u najtežim vremenima kada je malo bilo takvih, suprostavili nosiocima kriminala i koji čitav život radimo isključivo za platu je svaki prestupnik, svaka kriminalna grupa, svaki kriminalac, svaki nedostojni službenik jednak i prema bilo kome kao što vidite i na samom početku mandata nema milosti. Zato zakon neka bude putokaz i mjera svima, a svi oni službenici koji su časni, hrabri, profesionalni i odlučni dobrodošli na zajednički put istinskih reformi koji već pokazuje rezultate, jer vrijeme brukanja časnih uniformi i znački naših bezbjednosnih snaga, služenja mafiji, kriminalnog bogaćenja i podržavanja prethodnog je prošlost- naglasio je zamjenik premijera.

Sastanak je zaključen uvjerenjem u nastavak konstruktivnog dijaloga i zajedničkih inicijativa u cilju jačanja partnerstva između dvije države i izgradnje stabilne i prosperitetne budućnosti za sve njihove građane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:22