/ - FOTO: SAšA MATIć
30/11/2023 u 09:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bečić i ambasador Ukrajine: Nova perspektiva proširenja kao put zajedničkog uspjeha

Bečić je podsjetio da je Crna Gora, kroz razne formalne okvire u domaćim i međunaorodnim institucijama, uključujući i Rezoluciju usvojenu u Skupštini Crne Gore, snažno osudila agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu

U cilju jačanja međusobne saradnje između naših zemalja, Aleksa Bečić, zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, održao je sastanak sa ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori, gospodinom Olehom Herasymenkom.

Bečić je podsjetio da je Crna Gora, kroz razne formalne okvire u domaćim i međunaorodnim institucijama, uključujući i Rezoluciju usvojenu u Skupštini Crne Gore, snažno osudila agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu.

- U duhu solidarnosti i podrške Ukrajini u naporima za očuvanje njenog teritorijalnog integriteta, podsjetio je na solidarnost Crne Gore prema ukrajinskom narodu, izraženu kroz prijem i pružanje privremene zaštite velikom broju izbjeglica, kao i brojne primjere različitih vrsta donacija kao vid skromne ali iskrene pomoći. Potpredsjednik je takođe naglasio potpunu usklađenost Crne Gore sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU- navodi se u saopštenju.

Ambasador Herasymenko je uputio iskrene čestitke potpredsjedniku na preuzimanju odgovorne dužnosti i zahvalio mu na nesebičnoj podršci i pomoći koju Crna Gora kontinuirano pruža ukrajinskom narodu, posebno ističući da je ona u procentualnom smislu značajnija od mnogih drugih, iako većih, država.

- Govoreći o evropskom putu, koji sagovornici vide kao jedinu budućnost za obje zemlje, zamjenik premijera je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Ukrajina stekla status zemlje kandidata za EU. Ambasador je, sa druge strane, naglasio da je ulazak Crne Gore u EU od posebnog značaja za Ukrajinu, budući da predstavlja novu perspektivu proširenja koje će donijeti zajednički uspjeh- navodi se u saopštenju.

Nadovezujući se na riječi ambasadora Herasymenka, potpredsjednik Bečić je istakao posvećenost novoformirane Vlade stvaranju atmosfere političke stabilnosti i odgovornosti koja će doprinijeti ubrzanju evropskih integracija.

Rješavanje pitanja poput popisa stanovništva i izbora sedmog sudije Ustavnog suda, kako je naveo, predstavljaju  prve korake ka uspostavljanju pune stabilnosti koja će se nastaviti kroz izbor novog VDT-a i preostalih članova Sudskog savjeta, kao i kroz borbu protiv kriminalnih struktura na svim nivoima koje su se u prethodnim periodu infiltrirale čak i u državne institucije, o čemu svjedoče brojni pravosudni procesi.

- Činjenica sa su prihvaćeni svi zahtjevi opozicije i manjinskih nacionalnih zajednica i da ćemo imati najveće kontrolne mehanizme u istoriji sprovođenja popisa u Crnoj Gori, govori o transprarentnosti i spremnosti ove Vlade i vlasti da popis bude ono što je i njegova svrha, isključivo statistički proces, lišen politike, primitivnih podjela i iracionalnih tenzija, naglasio je zamjenik premijera. Posebna pažnja je posvećena očuvanju i jačanju diplomatskih odnosa, kao i pitanjima od međunarodnog značaja, uključujući očuvanje mira i stabilnosti u regionu, ali i podršku osnovnim ljudskim pravima i demokratskim vrijednostima. Osim toga, sagovornici su potvrdili predanost proširivanju saradnje na pitanja od zajedničkog interesa, naglašavajući značaj dijaloga i međunarodne saradnje u suočavanju sa savremenim globalnim izazovima- navedeno je saopštenjem.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. februar 2024 07:26