Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori / - BOšNJAčKO VIJEćE
23/05/2024 u 20:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bošnjačko vijeće: Rezolucija o Srebrenici civlizacijski dug prema žrtvama genocida

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori pozdravlja usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama (UN) čime je, kako navode, ova najvažnija svjetska međunarodna organizacija odaje dužno poštovanje žrtvama genocida i njihovim porodicama.

- Jako je značajno što je Crna Gora,  iskazujući podršku ovom historijskom činu, pokazala svoju  opredijeljenost civilizacijskim vrijednostima zadovoljenja pravde, te iskazivanja dužnog poštovanja prema  žrtavama  genocida u Srebrenici. Usvajanje Rezolucije smatramo historijski   važnim korakom u pravcu suočavanja  sa prošlošću i odavanja pune počasti hiljadama  žrtava genocida u Srebrenici koji se jula 1995. godine sprovodio u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija uz ćutanje međunarodne zajednice - navode u saopštenju.

Majke Srebrenice: Hvala Crnoj Gori, ovo je pomirenje

Smatraju važnim što se u tekstu Rezolucije „bez rezerve osuđuju i radnje koje veličaju presuđene ratne zločince, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici.

-Ujedno se pozivaju i države članice organizacije sistema Ujedinjenih nacija, te druge međunarodne i regionalne organizacijama i civilno društvo, akademske institucije i druge relevantne sudionike da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i počast žrtvama genocida  u Srebrenici" Bošnjačko vijeće naglašava  da donošenje ove Rezolucije nije usmjereno niti protiv jednog naroda, već podsjeća na presuđene činjenice da se u Srebrenici desio genocid koji je bio detaljno i sistematski organiziran i izveden i čiji su akteri osuđeni odlukama relevantnih međunarodnih sudova - ističu oni.

Šabanović: Rezolucija nepogrešivo osuđuje zločin

Dodaju da je jasno d su ideološki programi po kojima se desio ovaj genocid još vitalni, i da su u regionu vidljivi pokušaji revizionizma, što iziskuje odlučno suprotstavljanje institucija, organizacija i svih civiliziranih građana.

- Ovim činom ispunjena je civilizacijska obaveza  prema žrtvama i porodicama žrtava pogroma i genocida. Zapravo, jedino što je međunarodna zajednica sada moglo uraditi  za desetine hiljada stradalih i ubijenih, jeste vraćanje moralnog  duga, kroz osudu  i ustanovljavanje trajnog sjećanja na žrtve  genocida  koji se 1995. godine dešavao na očigled čitavog svijeta. Iskazujemo zahvalnost svima koji su podržali Rezoluciju,  kao izraz civilizacijskih vrijednosti, te punog suočavanja sa prošlošću, izgradnje novih mostova pomirenja, dobrosusjedskih odnosa i bolje budućnosti svih naroda i građana - zaključuju u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 19:09