/ - Bošnjačka stranka
12/01/2024 u 14:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

BS: U interesu nam je da se otkriju svi počinioci ratnih zločina, protjerivanja, prijetnji nad Bošnjacima

Prisustvo bilo kojeg zvaničnika države Crne Gore i vladajuće većine je nepoštovanje ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i rušenje dobrosusjedskih odnosa dvije prijateljske države, kazali su iz BS

Bošnjaci kao narod su najviše stradali od početka devedesetih godina i nama kao političkoj partiji je u interesu da se otkriju svi počinioci ratnih zločina, protjerivanja, prijetnji nad Bošnjacima od Pljevalja do Herceg Novog, saopšteno je iz BS.

- Ovim putem javno ponavljamo stav koji smo izrekli i 30.avgusta 2020. godine, kada su Bošnjaci u Pljevljima trpjeli strah, maltretiranje i uvrede. Takav čin je doprinio da etnička distanca bude sve veća, a žalimo što tužilaštvo i policija do današnjeg dana nijesu otkrili prave počinioce ispisivanja grafita, skandiranja “Nož, žica, Srebrenica”, kao i lomljenja stakla na prostorijama Islamske zajednice - kazali su iz stranke.

Bošnjačka stranka nije i neće nikada za ovakve slučajeve prozivati pojedince.

Naprotiv, iza ambijenta straha i prijetnji Bošnjacima krije se politika, koja nama kao narodu nije donijela ništa dobro. I da bude jasno kao dan, nećemo valjda dopustiti da nas bilo ko ubijedi da su Bošnjaci sami sebi prijetili i sijali strah mržnje, dodali su.

- Vladavina zakona je iznad svakog pojedinca, bez obzira kako se zove i kojem se Bogu moli. Multietnički sklad u Pljevljima nije moguć ako Bošnjaci konstantno napuštaju svoja ognjišta, ako im se s vremena na vrijeme poruči “da se sele u Tursku”. Pamtimo dobro ko je htio da nas seli i ko bi, ako bi mu se ukazala prilika, to i sada uradio - kazali su.

Bošnjačka stranka poziva sve političke aktere, da na patnji i pretrpljenom strahu kroz koji je prošao bošnjački narod, ne pokušavaju da ubiraju sitne političke poene.

Pozivaju na dijalog, na suživot, jer Crna Gora je, kako kažu, svih nas.

Što se tiče proslave tzv. Dana Republike Srpske i prisustva pojedinih poslanika vladajuće većine toj proslavi tiče, podsjećamo javnost da se radi o prazniku koji je od strane Ustavnog suda Bosne i Hercegovine proglašen neustavnim, a organizovanje njegove proslave, shodno izmjenama Krivičnog zakona BiH predstavlja krivično djelo, naveli su.

- Uvažavajući ove činjenice, smatramo da je prisustvo bilo kojeg zvaničnika države Crne Gore i vladajuće većine nepoštovanje ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i rušenje dobrosusjedskih odnosa dvije prijateljske države - zaključili su u saopštenju

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 21:47