/ FOTO - LAZAR RUZIC
30/08/2023 u 11:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CDT: Povećati transparentnost prihoda i rashoda u kampanji

Centar za demokratsku tranziciju je pripremio 35 preporuka za predstojeću izbornu reformu

Učesnici izbora nemaju jednak pristup sredstvima iz budžeta, jer parlamentarne partije za finansiranje izborne kampanje sada mogu da koriste sredstva predviđena za redovan rad, što im daje ogromnu prednost u izbornoj trci - saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Oni su kroz preporuke za predstojeću izbornu reformu pojasnili da zakon ne definiše prijevremenu kampanju, što otežava kontrolu, jer parlamentarne partije koje dobijaju sredstva iz budžeta mogu voditi neprestanu kampanju.

- Zakon postavlja ograničenja visine donacija pravnih i fizičkih lica. Maksimalan iznos donacija povećan je novim zakonskim odredbama sa 2.000,00 na 5.000,00 eura za fizička lica, tj. sa 10.000,00 na 20.000,00 eura za pravna lica. Međutim, u praksi se ne može sa sigurnošću utvrditi koliko se ta ograničenja poštuju, zbog nemogućnosti ASK da u potpunosti provjeri vjerodostojnost informacija iz izvještaja političkih subjekata. U izvještaju ODIHR-a sa parlamentarnih izbora 2020. izražena je bojazan da su ukupni iznosi troškova predizborne kampanje previsoki jer omogućavaju prekomjernu potrošnju- navode u saopštenju.

Dodaju da je zakonom propisano da se nenovčani prilozi obračunavaju prema tržišnojnvrijednosti i prijavljuju kao prihod, ali smatraju da je vjerodostojnost izvještaja u ovom segmentu krajnje upitna.

- Ni pitanje dugovanja političkih subjekata nije adekvatno riješeno, pa iz izbora u izbore imamo primjere da se ogromni dugovi iz kampanja onda godinama vraćaju iz sredstava za redovan rad. MANS je nakon predsjedničkih izbora 2023. godine utvrdio da su četiri predsjednička kandidata/kinje ostala dobavljačima dužna oko milion eura na ime neplaćenih faktura za troškove svojih izbornih kampanja. Njihove ranije analize pokazale su su da pojedini politički subjekti nikada nijesu platili značajne troškove izborne kampanje 2020. godine, kao i da niko od nadležnih institucija nije vršio nadzor nad time. Na taj način dobavljači su postali donatori izbornih kampanja, a neplaćeni iznosi zapravo prikrivene donacije, znatno veće od pripisanog zakonskog limita- navode u saopštenju.

Smatraju da je Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja potrebno detaljno revidirati, kako bi se unaprijedila transparentnost prihoda i rashoda u kampanji.

- Potrebno je precizno urediti zabranu prijevremene kampanje, regulisati pozajmice i nenovčane donacije, i ove promjene reflektovati i u unaprijeđenom sistemu finansijskog izvještavanja partija- zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 18:09