/ SA SJEDNICE VLADE CG
18/07/2022 u 12:56 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CG da formira sopstvenu kontrolu letjenja

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) državna je agencija za pružanje usluga kontrole letjenja

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić upozorio je na sjednici Vlade da će Evropska unija zahtijevati od Crne Gore kada bude članica da ima sopstvenu kontrolu letjenja koju sada obavlja zajedno sa Srbijom.

- Dugoročno, naše kretanje ka EU tražiće od nas da uzmemo kontrolu letjenja pod našu kontrolu. Mi već imamo problem sa susjedima koje smo priznali, kao što je Kosovo, zbog toga što imamo zajedničku kontrolu sa drugom državom, pa ne možemo da dobijemo letove sa Kosova. Treba da se pozabavimo time što prije čime bismo i uvećali prihode po tom osnovu- kazao je on.

Premijer Dritan Abazović je kazao da je još jedan od paradoksa da ne možemo da koristimo svoj vazdušni prostor i ostvarujemo prihode.

- Vjerujte, ja tako nešto u životu nijesam čuo. Moj apel je da se to odmah riješi. Ne znam šta da kažem, kako smo onda zabranili Sergeju Lavrovu da prođe? Ako ima neko logično objašnjnje spreman sam da prihvatim, ako ne, mi donosimo odluku za naš vazdušni prostor- zaključio je on, prenosi portal RTCG.

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) državna je agencija za pružanje usluga kontrole letjenja u vazdušnom prostoru koji obuhvata vazdušni prostor Srbije, države Crne Gore, dio vazdušnog prostora iznad Jadranskog mora, a do 2019. i 55 odsto gornjeg vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine. Ukupna površina vazdušnog prostora je 113.664 km2.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

01. maj 2024 11:07