Sjednica skupstine Crne Gore / FOTO - IVAN PETROVIC-IPE
03/12/2023 u 15:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGO: Novi sastav Skupštine da napravi diskontinuitet u odnosu na tzv. funkcionerske nadoknade

CGO je ranije, ohrabren izjavama pojedinih predstavnika nove parlamentarne većine, poput Zdenke Popović, potpredsjednice Skupštine i Miodraga Lakovića, predsjednika poslaničkog kluba PES-a, i njima direktno uputio Inicijativu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) dostavio je ponovo Inicijativu za izmjenu člana 36 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i člana 60 Zakona o državnim službenicima i namještenicima članovima novog skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

CGO je ranije, ohrabren izjavama pojedinih predstavnika nove parlamentarne većine, poput Zdenke Popović, potpredsjednice Skupštine i Miodraga Lakovića, predsjednika poslaničkog kluba PES-a, i njima direktno uputio Inicijativu.

U toj organizaciji podsjećaju da su ovu Inicijativu uputili i u februaru 2022. godine prethodnom sazivu Skupštine. Međutim, kako kažu, svi poslanički klubovi, nezavisno od brojnih razlika na kojima u javnosti insistiraju, složno su ignorisali prijedlog kojim se redukuju ove funkcionerske privilegije, a koje prilično opterećuju budžet Crne Gore.

- CGO u kontinuitetu ukazuje na loše zakonsko rješenje kojim se uređuje pravo funkcionera na primanje naknade godinu dana po prestanku funkcije, tzv. funkcionerskih naknada, a koje propisuje član 36 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Naime, ovom normom se favorizuju javni funkcioneri u odnosu na ostale zapošljene u državi, a česte su i njene zloupotrebe za hranjenje partijske infrastrukture i na štetu javnog interesa. Dodatno, Crna Gora je, u ovom dijelu, izdašnija i od mnogo razvijenih i bogatijih država. Takođe, način na koji se stiče ovo pravo, a koje ne podliježe nikakvim ograničenjima u pogledu ostvarivanja, ne poznaju drugi pravni sistemi. To prepoznaju i građani i građanke koji u ogromnom procentu - 82 odsto smatraju da funkcionerske naknade po prestanku funkcije treba ukinuti, po podacima iz istraživanja CGO-a i agencije DAMAR - kazao je Vasilije Radulović, saradnik na programima u CGO.

On pojašnjava da se inicijativom predlažu izmjene postojećih zakonskih rješenja u pogledu trajanja perioda primanja funkcionerskih naknada, kako bi se ono skratilo sa sadašnjih godinu dana na tri mjeseca, a predloženo je i ukidanje mogućnosti produženja isplate naknade do jedne godine ukoliko funkcioner u tom periodu stiče pravo na penziju.

Takođe, CGO je predložio promjenu u iznosu ove naknade, odnosno da umjesto iznosa u visini zarade koju je funkcioner primao u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije to bude ograničeno na iznos u visini prosječne neto zarade u Crnoj Gori.

- Inicijativa predviđa i ograničenja u pogledu ostvarivanja ovog prava, pa pravo na naknadu po prestanku funkcije ne bi imali funkcioneri koji su na funkciji proveli manje od tri mjeseca, koji su razriješeni sa funkcije, kao i oni funkcioneri koji su razriješeni dužnosti na lični zahtjev. Radi usklađivanja, Inicijativom je predložena izmjene člana 60 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, u dijelu iznosa naknade na koji imaju pravo imenovana i postavljena lica kojima je prestao mandat a koja nisu raspoređena u periodu od godinu dana. Tako se umjesto naknade u visini zarade koju je funkcioner imao u posljednjem mjesecu vršenja poslova, ta naknada spušta na nivo prosječne neto zarade u Crnoj Gori. Shodno, predloženom izmjenom se ukida mogućnost produženja ove naknade na još godinu dana ako u tom vremenu funkcioner stiče pravo na penziju - pojasnio je Radulović.

CGO cijeni da su predložene izmjene spoj dobrih zakonskih rješenja zemalja regiona koja su usklađena sa realnim mogućnostima Crne Gore u pogledu izdvajanja sredstava za ovu vrstu naknada.

- Odnos novog skupštinskog sastava prema ovoj Inicijativi daće indikaciju da li se neke loše prakse namjeravaju mijenjati, ili se partijski interesi nastavljaju stavljati ispred javnog interesa - zaključio je Radulović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:57