Sa sastanka / - FOTO: SKUPšTINA
10/05/2024 u 18:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Crna Gora ima podršku EU za intenziviranje procesa integracije i što skorije članstvo

Povodom 9. maja, Dana Evrope, članovi Odbora za evropske integracije održali su sastanak sa ambasadorima država članica EU u Crnoj Gori na temu aktuelnog stanja u pregovorima Crne Gore sa EU, sa fokusom na ispunjavanje privremenih mjerila u ključnim pregovaračkim poglavljima.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Ivan Vuković i ambasadorka Oana Kristina Popa otvorili su sastanak, podsjećajući na važnost 9.maja i vrijednosti koje ovaj dan simbolišu.

Vuković je kazao da je cilj sastanka razmjena mišljenja sa uvaženim predstavnicima diplomatskog kora u vezi sa aktuelnom fazom procesa pristupanja Crne Gore u EU, kako bi zajedno poslali poruku o značaju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji, uz posebno isticanje povoljnog momenta za proširenje i prijem novih članica.

- Čini se da je EU spremna da otvori vrata novim članicama, a očekuje se da Crna Gora ispuni zadato i uskoro zauzme 28. stolicu u EU- kazao je Vuković.

U tom smislu, zahvalio se na porukama ohrabrenja diplomatskih predstavnika, uz nadu da će Crna Gora održati visok stepen saglasnosti povodom članstva u EU, baveći će se suštinom pregovaračkog procesa, a da će EU sa pažnjom pratiti reformske procese i čuvati jedinstvo Unije.

U toku svog obraćanja, osvrnuo se na najvažnije aktivnosti Odbora, ističući ih kao doprinos pregovaračkom procesu.

Ambasadorka Popa kazala je da EU prvi put u istoriji integracija usvaja Izvještaj o ispunjavanju privremenih mjerila (IBAR), te da očekuje pozitivan ishod za Crnu Goru na međuvladinoj konferenciji u junu.

Božović: Mladi bitni za proces EU integracije

Ona je naglasila važnost aktuelnog momenta i postajanje volje EU za oživljavanjem procesa integracija i podsticanje država koje teže članstvu na jaču dinamiku ispunjavanja obaveza i vidljivost rezultata.

Popa je izrazila očekivanje da će i Skupština i Vlada Crne Gore iskoristiti povoljan momenat i ispuniti očekivano, kako bi Crna Gora ušla u završnu fazu pregovora.

U radnom dijelu sastanka, članovi Odbora su sa predstavnicima ambasada: Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Irske, Italije, Holandije, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Španije, razmjenili mišljenje o trenutnom stanju u pregovorima, ističući da politička volja evropskih zvaničnika za proširenje Unije postoji, te da uspjeh daljih pregovora zavisi isključivo od odluka koje bude donosila Crna Gora.  Uz zahvalnost na održavanju sastanka, sagovornici su se saglasili da EU ostaje prioritet u spoljnopolitičkom smislu kako za Crnu Goru, tako i region Zapadnog Balkana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 21:20