Delegacija Skupštine Crne Gore na Drugoj lisabonskoj konferenciji PS OEBS-a / - SKUPšTINA
20/05/2024 u 18:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Delegacija Skupštine Crne Gore na Drugoj lisabonskoj konferenciji PS OEBS-a

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a učestvovala je na Drugoj lisabonskoj konferenciji PS OEBS-a na temu "Bezbjednost u doba vještačke inteligencije" održanoj danas u Lisabonu, Portugal

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, koju su činili šef Delegacije Slaven Radunović, članovi Jelena Nedović i Amer Smailović kao i predsjednica Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Republikom Portugal, poslanica Simonida Kordić, učestvovala je na Drugoj lisabonskoj konferenciji PS OEBS-a na temu "Bezbjednost u doba vještačke inteligencije" održanoj 20. maja 2024. godine, u Lisabonu, Portugal.

U uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili Hose Pedro Agular Branko, predsjednik Parlamenta Republike Portugal, Pia Kauma, predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS-a, Helga Maria Šmid, generalna sekretarka OEBS-a i Paula Kardozo, šefica Delegacije Portugala u PS OEBS-a.

Govornici su istakli da je brzi napredak u domenu vještačke inteligencije izazvao kako optimistična očekivanja, tako i alarm za uzbunu, imajući u vidu njen kapacitet da unese revolucionarne preokrete u različitim aspektima modernih društava.

- S jedne strane, vještačka inteligencija nudi mogućnost povećane efikasnosti i produktivnosti, jer automatizacija i optimizacija zadataka mogu pojednostaviti tokove posla i smanjiti operativne troškove. Takođe, ima potencijal da se bavi složenim društvenim izazovima, kao što su klimatske promjene, siromaštvo i nejednakosti u zdravstvenoj zaštiti, pružanjem rješenja koja su ranije bila nedostižna. Pored toga, veoma je značajan kapacitet koji ima u dijelu inovacija i podsticanja ekonomskog rasta. Omogućavajući razvoj novih proizvoda, usluga i poslovnih modela, vještačka inteligencija ima potencijal da stvori nova tržišta, industrije i mogućnosti zapošljavanja, istovremeno povećavajući produktivnost i konkurentnost na globalnom nivou.

Međutim, uprkos značajnoj društvenoj koristi, ovaj tehnološki napredak dolazi sa brojnim rizicima i izazovima, kao što su etička pitanja i moralna odgovornost za odluke vođene vještačkom inteligencijom Oslanjanje na prikupljanje i analizu podataka uvećava zabrinutost u vezi sa privatnošću podataka, nadzorom i sajber bezbednošću, a brzo stvaranje i širenje sadržaja generisanog vještačkom inteligencijom izaziva zabrinutost u vezi sa autentičnošću informacija, čineći izazove širenja dezinformacija još kompleksnijim.

Mandić: Skupština Crne Gore ima odličnu saradnju sa Misijom OEBS-a

Shodno tome, istaknuta je potreba da se zajedničkim naporima radi na uspostavljanju odgovornih politika, uz konstataciju da su međunarodna saradnja kao i uspostavljanje i usaglašavanje regulatornih okvira kako bi se obezbijedila globalna bezbjednost i stabilnost u ovoj oblasti, važniji nego ikad.

Među govornicima bili su i ministar spoljnih poslova Republike Portugal Paulo Ranžeu, Markos Perestreu, potpredsjednik Parlamenta Portugala, Irene Haralambidids, potpredsjednica PS OEBS-a i specijalna predstavnica za borbu protiv korupcije, kao i brojni eksperti, univerzitetski profesori, predstavnici privatnih kompanija, istraživačkih instituta i diplomate.

Konferenciji je prisustvovalo preko 100 parlamentaraca iz 30 zemalja članica OEBS-a. Učesnici su imali za cilj da podignu svijest o dubokom uticaju vještačke inteligencije na bezbjednost, podstaknu otvoreni dijalog i saradnju u cilju identifikacije izazova koji se odnose na ljudska prava, te da istraže političke okvire i nove puteve međunarodne saradnje u cilju efektivnog minimiziranja prijetnji koje su posljedica ubrzanog razvoja vještačke inteligencije.

     

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jul 2024 00:41