/ - FOTO: IGOR šLJIVANčANIN
15/03/2023 u 12:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović sa Dimitrovim: Bugarska predan zagovornik crnogorskog evropskog puta

Stefan Dimitrov je izrazio zadovoljstvo zbog prvog zvaničnog susreta sa predsjednicom Skupštine, te istakao da su odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri i prijateljski

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović razgovarala jesa novoimenovanim ambasadorom Republike Bugarske u Crnoj Gori, Nj.E. Stefanom Dimitrovim. Đurović je izrazila uvjerenje da će saradnja između dvije države biti dodatno osnažena tokom njegovog mandata.

Ona je pozdravila prijateljske i sadržajne bilateralne odnose zasnovane na bogatim istorijskim i kulturnim vezama, te iskazala zadovoljstvo što je i, nakon pandemije korona virusa, nastavljen frekventan politički dijalog.

- Dinamika posjeta na najvišem nivou predstavlja potvrdu snažnog partnerstva i savezništva, kao i obostranog opredjeljenja ka daljem jačanju ukupnih relacija, rekla je  Đurović i ukazala na značaj parlamentarne saradnje, te izrazila spremnost za produbljivanje kontakata, naročito sa poslanicima koji su aktivni u odborima nadležnim za EU poslove i međunarodne odnose. Na toj liniji, predsjednica Skupštine je izrazila očekivanje da će u narednom periodu doći do intenzivnije saradnje između dva zakonodavna doma, a posebno između grupa prijateljstva, koja, zbog pandemije korona virusa, tokom prethodne dvije godine nije razvijena u punom kapacitetu- navodi se u saopštenju.

Ona je informisala sagovornika da Crna Gora, u okviru vanjskopolitičkih prioriteta, ostaje snažno posvećena dobrosusjedskoj saradnji, što potvrđuje učešćem u radu više od trideset regionalnih inicijativa, dok su od naročitog značaja aktivnosti u kojima učestvujemo zajedno sa ostalim članicama „Berlinskog procesa“.

- Zahvalivši na dosadašnjoj političko-ekspertskoj podršci Republike Bugarske evropskoj integraciji Crne Gore i prijateljskom senzibilitetu u razumijevanju izazova sa kojima se naša država suočava, Đurović je istakla da je Republika Bugarska, kao jako dobar poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu, uvijek bila predan zagovornik crnogorskog evropskog puta i pravičnog i korektnog vrednovanja rezultata koji će nas preporučiti za punopravno članstvo u EU- navodi se u saopštenju.

Ona je, takođe, iskazala zahvalnost na dosadašnjoj podršci pruženoj u okviru programa razvojne saradnje, ali i brojnim donacijama u borbi protiv korona virusa i velikoj pomoći upućenim crnogorskim bolnicama i domovima zdravlja tokom perioda trajanja pandemije.

- S obzirom na ekspanziju IT sektora u Bugarskoj, predsjednica Đurović je informisala sagovornika da je Crna Gora uspostavila pravni okvir za privlačenje digitalnih nomada, te da bi u tom smislu cijenila razmjenu iskustava sa Republikom Bugarskom. Osvrnuvši se na aktuelnu političku situaciju u Crnoj Gori, predsjednica Skupštine je izrazila zadovoljstvo što su tokom trajanja ovog saziva parlamenta izabrane tri sutkinje Ustavnog suda, uz mogućnost da već 4. aprila bude izabran i četvrti sudija, kao i to što su izabrani članovi Tužilačkog savjeta, te pokrenut postupak izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika- navodi se u saopštenju.

Ambasador Republike Bugarske u Crnoj Gori Stefan Dimitrov je izrazio zadovoljstvo zbog prvog zvaničnog susreta sa predsjednicom Skupštine, te istakao da su odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri i prijateljski.

On je kazao da će dati maksimalan doprinos da odnosi između Crne Gore i Republike Bugarske tokom njegovog mandata budu dodatno poboljšani i unaprijeđeni, te potencirao da naročit akcenat treba staviti na brojne mogućnosti saradnje, naročito u oblastima ekonomije, turizma, kulture, obrazovanja i nauke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:20