Danijela Đurović / - IGOR SLJIVANCANIN
05/12/2022 u 07:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović u Beogradu na 60. sjednici Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje

Parlamentarna skupština Crnomorske ekonomske saradnje nastala je kao rezultat velikih političkih transformacija kasnih `80-ih, kada su se nacije crnomorskog regiona ponovo pojavile na svjetskoj sceni

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, u svojstvu predsjedavajuće Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – PS SEECP, učestvovaće u radu 60. plenarne sjednice Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC), koja će se održati u Beogradu, Srbija, u periodu od 6. do 8. decembra 2022. godine.

- Parlamentarna skupština Crnomorske ekonomske saradnje nastala je kao rezultat velikih političkih transformacija kasnih `80-ih, kada su se nacije crnomorskog regiona ponovo pojavile na svjetskoj sceni. Traganje zemalja regiona za načinima da se suoče sa izazovima nacionalnog razvoja i evropskih integracija otvorilo je put za kombinovanje njihovih napora u cilju pretvaranja crnomorskog regiona u područje stabilnosti, prosperiteta i mira - navodi se u saopštenju.

Iz kabineta predsjednice Skupštine su naveli da su, koristeći zajedničke imenitelje kao što su geografska blizina i kulturno i istorijsko nasljeđe, zemlje regiona unaprijedile bilateralne i multilateralne odnose. Deklaracija sa samita o crnomorskoj ekonomskoj saradnji i Izjava o Bosforu, potpisana u Istanbulu 25. juna 1992. godine, definisale su osnovne principe i ciljeve Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC).

- U okviru ove sjednice predviđeni su, između ostalog, obraćanje predstavnika parlamentarnih skupština i međunarodnih organizacija, izbor zamjenika generalnog sekretara PABSEC zaduženog za administrativna i finansijska pitanja, debata na temu „Uloga parlamenata i međuparlamentarna saradnja u podsticanju ekonomskog rasta u širem crnomorskom regionu”, pravno-politički poslovi i ostalo - navodi se u saopštenju iz kaboneta predsjednice Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

<p>Ilustracija</p>

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

25. april 2024 17:09