Deјan Đurović / - DAN
10/04/2024 u 22:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović: Vrhuška DPS-a i njenih satelita uzela je sav novac i rasprodala Crnu Goru

Predsjednik skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije Uglješa Urošević (PES) nada se da će američka administracija pomoći u svim procesima i da ćemo na čistinu izvesti ono što se dešavalo oko svih privatizacija.

On je to izjavio u emisiji "Okrugli sto" na Parlamentarnom programu Televizije Crne Gore, istakao da se mora konstatovati ko treba da nadomjesti štetu u svim ovim procesima.

Urošević je istakao da je Telekom prodat za oko 120 miliona eura, a da mu je tadašnji godišnji profit bio oko 40 miliona.

- To vam govori da je Telkomprodat za tri godine profita. Tadašnja Agencija za telekomunikacije je bila bitna stavka, bila je intencija da kada se proda Telekom da agencija spusti cijene usluge na niži nivo, međutim Agencija ne radi ono što je trebalo, ne spušta cijenu usluga i oni zadržavaju isti profit i za tri godine isplaćuju ono što su uložili za kupovinu Relekoma i cijele infrastrukture u okviru kompanije. Nevjerovatno je da država proda cijelu infrastrukturu telekomunikaciju stranom investitoru, a da se u tom procesu ne zaštiti - kazao je Uglješa Urošević

Rekao je i da je već sprovedena drastična revizija, te da je pomenuta Agencija pokazala mnoge manjkavosti, uključujući Kontrolni centar na Dajbabskoj gori koji je koštao 11 miliona.

Urošević je kazao da tužilaštvo ima informaciju o svemu ovome, ovo više nije tajna.

Bivši predsjednik skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije Maksim Vučinić (Radnička partija) naglasio je da to tijelo za cilj ima da se ostvari pravda za radnike u Crnoj Gori, a onda i sve građane.

- Sve privatizacije liče jedna na drugu, razlike su samo u šteti, i koristi koju su akteri privatizacija ostvarili na nelegalan način. Možda najskuplja privatizacija je privatizacija Telekoma. Ako znamo kolika je bila godišnja dobit Telekoma, a da je prodat za 114.000 miliona eura, vidimo kolika je šteta napravljena - rekao je on.

Vučinić (Foto: RTCG)

Poručio je da je neko "prodao dio ekonomskog suvereniteta Crne Gore i jedno tržište nad kojim je država imala monopol".

Bivši predsjednik Komisije ističe da je pitanje za Vladu i pravosuđe da li je dio materijala o procesima privatizacije uništen. 

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dejan Ðurović (NSD) smatra da je nedolazak opozicije u emisiju o privatizacijama zapravo otklon aktuelnih poslanika od rukovodstva DPS-a koje je, kako je rekao, bilo poprilično uključena u ove procese.

- Razumijem poslanike koji ne žele da brane one koji su direktno ili indikretno učestvovali u ovim privatizacijama - kazao je Đurović.

- Vrhuška DPS-a i njenih satelita uzela je sav novac i rasprodala Crnu Goru - istakao je predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:58