/ ZASTAVA CRNE GORE - LAZAR RUZIC
01/12/2023 u 18:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU: Nova vlada Crne Gore da obnovi političku stabilnost

Takođe u zaključcima će biti pozdravljeno kontinuirano aktivno učešće Crne Gore u misijama i operacijama EU u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike

Evropska unija (EU) pozdraviće formiranje nove Vlade Crne Gore od koje se očekuje da obnovi političku stabilnost i funkcionalnost institucija., javlja RTCG, prenosi portal RTCG.

- Savjet pozdravlja formiranje nove vlade i ohrabruje je da obnovi političku stabilnost i da brzo unaprijedi put Crne Gore u EU i strateški pravac. Politički konsenzus i volja su potrebni da bi se hitno obnovila funkcionalnost demokratskih institucija i ispunile dugogodišnje reformske obaveze - navodi se u nacrtu zaključaka koji će biti usvojeni na sastanku Savjeta za opšte poslove u Briselu 12. decembra.

Te zaključke će zatim potvrditi i evropski lideri na Samitu koji će biti održan 14. i 15. decembra.

U zaključcima u koje je dopisnik RTCG iz Brisela imao uvid, navodi se da Savjet pozdravlja ukupan napredak postignut u dosadašnjim pregovorima o pristupanju, sa 33 otvorena poglavlja i tri privremeno zatvorena, ali i poziva na ispunjavanje zadataka u oblasti vladavine prava.

- Crna Gora bi bez odgađanja trebalo da ponovo usmjeri svoje napore na ispunjavanje privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24 o vladavini prava. Nijedno drugo poglavlje neće biti privremeno zatvoreno prije nego što se postigne ova prekretnica -navodi se u zaključcima.

Savjet podsjeća i da je napredak u tim poglavljima od suštinskog značaja i da će nastaviti da određuje ukupni tempo pristupnih pregovora.

Pozdravlja se imenovanje sedmog sudije Ustavnog suda

U dijelu dokumenta koji se odnosi na imenovanja u pravosuđu pozdravlja se imenovanje sedmog sudije Ustavnog suda, koji je sada u potpunosti operativan.

- Savjet podsjeća na hitnu potrebu da se obnovi funkcionisanje glavnih pravosudnih tijela, posebno finalizacijom imenovanja koja su i dalje na čekanju, te da se ubrza i produbi implementacija ključnih reformi pravosuđa, kako bi se garantovao nezavisan, efikasan i visoko kvalitetan pravosudni sistem - navodi se u dokumentu.

EU takođe podstiče Crnu Goru da poveća napore, posebno u kritičnim oblastima kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

- Iako priznaje postignuti napredak, Crna Gora mora poboljšati svoje rezultate u istragama, krivičnom gonjenju, pravosnažnim presudama i zapljeni i konfiskaciji imovine stečene kriminalom - navodi se u zaključcima koje će usvojiti Savjet za opšte poslove, a potom potvrditi EU lideri.

Povećati napore u oblastima slobode izražavanja i slobode medija

Konstatujući određeni napredak, Savjet takođe podstiče Crnu Goru da poveća svoje napore u oblastima slobode izražavanja i slobode medija, uključujući institucionalnu zaštitu novinara od svih oblika nasilja.

Što se tiče ekonomskih kriterijuma, Savjet pozdravlja snažan oporavak i stabilan rast privrede, stabilnost bankarskog i finansijskog sektora i poboljšanje na tržištu rada.

- Savjet podstiče Crnu Goru da sprovede strukturne reforme, smanji javni dug i nastavi sa naporima na jačanju fiskalnog upravljanja i transparentnosti - navodi se u dokumentu.

U dijelu koji se odnosi na vanjsku politiku i regionalnu saradnju, Savjet pozdravlja posvećenost vlade daljem razvoju regionalne saradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

"Savjet snažno pohvaljuje Crnu Goru za njenu dosljednu saradnju po pitanjima vanjske politike i njeno čvrsto i dugotrajno puno usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere EU – što je “snažan signal strateškog opredjeljenja Crne Gore njenom putu ka EU”.

Takođe u zaključcima će biti pozdravljeno kontinuirano aktivno učešće Crne Gore u misijama i operacijama EU u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. februar 2024 20:04