Gorčević i Miler / - FOTO: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA
22/02/2024 u 13:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gorčević i Miler: Pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

Cilj Vlade je da do ljeta ispuni obaveze koje proizilaze iz preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, što bi otvorilo novu perspektivu i omogućilo da Crna Gora uđe u fazu privremenog zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja, kazala je Gorčević

Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te unaprijediti cjelokupno medijsko okruženje gdje smo već napravili pomake izradom tri krovna zakona u ovoj oblasti čije se donošenje očekuje uskoro, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je danas, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, zajedno sa glavnim pregovaračem Predragom Zenovićem, imala sastanak sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Majklom Milerom i njegovim timom.

Gorčević je kazala da Crna Gora želi da napreduje u skladu sa ostvarenim rezultatima. Iznijela je uvjerenje da je, imajući u vidu odlučnost i snažnu posvećenost Skupštine i Vlade koja je iskazana kroz dosadašnja postignuća, geopolitičku situaciju, značajnu podršku građana Crne Gore, kao i punu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, Crna Gora na odličnom putu da postane sljedeća članica EU.

image

Sa sastanka

- FOTO: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Kada je riječ o refomama u oblasti vladavine prava, ministarka je kazala da je cilj Vlade da do ljeta ispuni obaveze koje proizilaze iz preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, što bi, kako je kazala, otvorilo novu perspektivu i omogućilo da Crna Gora uđe u fazu privremenog zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja.

- Naša je procjena da je najveći dio privremenih mjerila ispunjen, te da ćemo u narednim mjesecima uspjeti da ispunimo preostale obaveze, posebno one koje se odnose na usvajanje ključnih reformskih zakona - kazala je Gorčević.

Ministarka je zahvalila na podršci Evropske komisije i država članica EU koja je iskazana tokom nedavno održane Međuvladine konferencije. 

U tom kontekstu je istakla da će podrška EU, kroz novi Plan rasta za Zapadni Balkan, biti efikasan mehanizam za intenziviranje reformi koje su potrebne kako bi se ubrzao put prema članstvu i osigurao ukupni napredak, dodaje se u saopštenju.

Šef Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Majkl Miler je kazao da Crna Gora mora u kratkom roku da finalizuje rad na ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kako bi se stekli uslovi za dobijanje završnih mjerila u ovim poglavljima te otpočeo proces privremenog zatvaranja svih ostalih poglavlja.

On je kazao da će Evropska komisija pružiti svu potrebnu ekspertsku, tehničku i finansijsku podršku u sprovođenju ključnih reformi i ubrzanju procesa pristupanja.

Gorčević na Odboru za SSP: Prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u EU

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 10:44