Gorčević na Odboru za SSP / - FOTO: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA
21/02/2024 u 14:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gorčević na Odboru za SSP: Prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u EU

Gorčević je kazala da Crna Gora uporedo sa intenziviranom dinamikom aktivnosti koje imaju za cilj što skorije ispunjenje preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, radi na zaokruživanju svih obaveza iz drugih pregovaračkih poglavlja

Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da svakodnevni dio našeg života budu vladavina prava, dugoročna ekonomska i politička stabilnost i sloboda izražavanja. Zato je naš cilj da okončamo pregovarački proces do kraja mandata Vlade, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na trinaestom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije.

Na današnjem sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, razmotrene su aktivnosti i rezultati po svim oblastima koje obuhvataju 7 sektorskih pododbora i Posebnu radnu grupu za reformu javne uprave.

Sastanak su otvorili ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, a u ime Evropske komisije, direktorica za Zapadni Balkan Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Valentina Superti, a kopredsjedavali glavni pregovarač Predrag Zenović i šef Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Majkl Miler.

Ministarka Gorčević je kazala da Crna Gora, uporedo sa intenziviranom dinamikom aktivnosti koje imaju za cilj što skorije ispunjenje preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, radi na zaokruživanju svih obaveza iz drugih pregovaračkih poglavlja, kao i na ispunjenju ostalih završnih mjerila koje će biti konkretizovane kroz izradu Mape puta za zatvaranje svih poglavlja.

Ona je kazala da je Vlada u prethodnom periodu radila na unapređenja životnog standarda građana.

- Podsjetiću da smo u kratkom roku usvojili rebalans budžeta za 2023. godinu, kao i budžet za 2024, kako bismo obezbijedili stabilnost u izmirivanju svih obaveza države, ali i podstakli rast životnog standarda najstarije populacije. Povećali smo kapitalni budžet za 40 miliona u odnosu na prošlu godinu i usmjerili se ka racionalizaciji neproduktivne potrošnje i razvoju sjevera. Obezbijedili smo stabilnost cijena i intenzivno radili na zakonskom okviru u smjeru ubrzanog ekonomskog rasta i razvoja - kazala je Gorčević.

Ona je podsjetila da je Crna Gora uspješno sprovela popis stanovništva, kao vrlo kompleksnog procesa, gdje je demonstrirana institucionalna i građanska zrelost i odgovornost.

Direktorica za Zapadni Balkan Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Valentina Superti je kazala da je proširenje EU ponovo na dnevnom redu i da je važno da Crna Gora iskoristi ovu priliku i održi zamah.

- Pozdravljam korake koji su već preduzeti u prvim mjesecima novog parlamenta i Vlade i želim da naglasim potrebu da Crna Gora nastavi da gradi konsenzus o reformama vezanim za EU i da preduzme konkretne korake za njihovo unapređenje - kazala je Superti.

Ona je podsjetila da ukupan napredak u pristupnim pregovorima zavisi od napretka u oblasti vladavine prava, te da nijedno poglavlje neće biti privremeno zatvoreno prije nego što se ispune privremena mjerila u poglavljima 23 i 24.

- U tom smislu, Crna Gora treba dodatno da intenzivira napore na rješavanju otvorenih pitanja u ovim poglavljima, uključujući kritične oblasti reforme pravosuđa, slobode izražavanja i slobode medija, kao i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Primjena usvojenih reformi i zakonodavstva ostaje ključna, posebno u ovoj fazi procesa pristupanja - poručila je Superti.

Ona je ukazala i na važnost reforme javne uprave i ekonomskog upravljanja, kao i ekonomskog razvoja i konkurentnosti. U tom kontekstu je podsjetila na mogućnosti za ubrzanu integraciju u Jedinstveno tržište EU, i ukazala na značaj podrške EK kroz Plana rasta i Instrument za reformu i rast koji su namijenjeni za države Zapadnog Balkana.

Predstavnici EK i Crne Gore su na današnjem sastanku razmatrali ostvarene rezultate i dalje obaveze u oblastima Političkih kriterijuma i reforme javne uprave; Pravde, slobode i bezbjednosti; Ekonomskog upravljanja, finansijskih pitanja i statistike; Unutrašnjeg tržišta i konkurencije; Trgovine, industrije, carina i poreza; Transporta, životne sredine, energetike i regionalnog razvoja; Poljoprivrede i ribarstva; Inovacija, ljudskih resursa, informatičkog društva i socijalne politike; Finansijske podrške EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:01