Gorčević sa bugarskim zvaničnicima / - FOTO: VLADA CRNE GORE
09/04/2024 u 13:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gorčević sa bugarskim zvaničnicima: Snažna podrška da Crna Gora postane sljedeća članica EU

Bugarska snažno podržava članstvo Crne Gore u EU i spremna je da pruži ekspertsku pomoć i podijeli svoja iskustva u pregovaračkom procesu i osnaži saradnju dvije države na svim poljima, poručeno je sa sastanaka ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa bugarskim zvaničnicima.

Ona se, tokom posjete Bugarskoj, sastala sa predsjenikom Parlamenta, Rosen Željazkovim i predsjednikom parlamentarnog Odbora za EU poslove Kirilom Petkovim. Takođe, ministarku Gorčević je primila i pomoćnica ministra vanjskih poslova, ambasadorka Elena Šekerletova i sekretar za vanjsku politiku predsjednika Bugarske, Rusi Ivanov.

Predsjednik Parlamenta, Željazkov je kazao da su se Unija, ali i sam pregovarački proces dosta promijenili od perioda kada je Bugarska postala punopravna članica. “I nakon izbora u junu, očekujemo da će novi saziv Evropskog parlamenta, ostati naklonjen proširenju i da će Crna Gora postati članica brže nego što očekujemo”, objasnio je on.

Predsjednik Odbora za EU poslove, Petkov kazao je da Crna Gora kuca na širom otvorena vrata kada je Bugarska u pitanju i da može da računa na punu i nedvosmislenu podršku u procesu EU integracije. Takođe, ponudio je svu ekpertsku pomoć u savladavanju izazova u pregovaračkom procesu i usklađivanju zakonodavstva.

Sa pomoćnicom ministra vanjskih poslova, Elenom Šekerletovom ministarka Gorčević je razmijenila mišljenja o podršci Bugarske u radnim tijelima EU, kao i predstojećoj međuvladinoj konferenciji koja treba da se održi u junu.

- Želimo da vam pružimo pomoć u svim oblastima i podijelimo ekpertizu Bugarske i tu saradnju treba da ostvarimo što prije. Ne samo Ministarstvo evropskih poslova nego i ostala ministarstva treba da se povežu i podijele iskustva sa našim institucijama - kazala je Šekerletova.

Gorčević: Pristupanje EU je realnost nadohvat ruke

Gorčević je na sastanku sa sekretarom za vanjsku politiku predsjednika Bugarske, Ivanovim kazala da se nada da će proširenje ostati prioritet i novom Evropskom parlamentu i Komisiji i da će Bugarska imati značajnu ulogu u zagovaranju politike proširenja.

- U uslovima globalne nestabilnosti Evropa mora da bude ujedinjena, a politika proširenja je jedan od najboljih načina da se očuva stabilnost na evropskom kontinentu. Bugarska će nastaviti da se zalaže na princip regate i pristupanja prema zaslugama i na osnovu rezultata sprovedenih reformi, a u tom pogledu Crnu Goru vidimo kao prvu sljedeću članicu EU - poručio je Ivanov.

Na marginama Foruma „EU srijeće Balkan“ delegacija Ministarstva evropskih poslova se sastala sa predstavnicama organizacije PanEuropa Bugarska, Gerganom Pasi i Biserkom Beniševom, koje su učestvovale i vodile pregovore o pristupanju Bugarske EU.

U prijateljskom i konstruktivnom razgovoru su razmijenjena mišljenja u vezi sa zaokruživanjem reformi i ulaskom u finalnu fazu pregovaračkog procesa Crne Gore. Bugarska strana je predstavila svoje iskustvo istakavši da je važno da Crna Gora koristeći njhov primjer i naučene lekcije, izbjegne neke greške i lakše i brže ispuni svoje obaveze. Pohvalile su dosadašnje rezultate i iznijele očekivanje da će Crna Gora uskoro postati punopravna članica EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:45