Dimitrov i Gorčević / - FOTO: VLADA
27/02/2024 u 11:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gorčević sa Dimitrovim: Ukoliko nastavi započetom dinamikom Crna Gora može da postane sljedeća članica EU

Rezultatima koje ste ostvarili u kratkom roku, Crna Gora potvrđuje da može da bude dobar primjer koji treba da slijede i druge zemlje regiona, kazao je Dimitrov

Prevazilaženje najvećih izazova i sprovođenje nakompleksnijih reformi u oblasti vladavine prava su prioritet ove Vlade, što potvrđujemo konkretnim rezultatima. Imenovanja u pavosuđu su bila prvi korak i preduslov za rezultate koji će uslijediti na polju unapređenja ljudskih prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji su temelj za dalji demokratski i ekonomski razvoj crnogorskog društva, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je danas primila ambasadora Bugarske u Crnoj Gori Stefana Dimitrova.

Ministarka je prenijela čvrstu odlučnost Vlade da pristupne pregovore s EU okonča do kraja svog mandata i svojim građanima obezbijedi kvalitet života koji imaju građani država članica EU.

Gorčević je upoznala ambasadora Dimitrova sa planovima Vlade usmjerenim na što skorije ispunjenje privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24, koje vodi postepenom privremenom zatvaranju svih pregovaračkih poglavlja od kojih neka, kako je kazala, već bilježe internu spremnost za članstvo.

Ona je zahvalila na kontinuiranoj podršci prijateljske Bugarske reformskim naporima koje Crna Gora preduzima s ciljem ostvarenja punopravnog članstva u EU.

Ambasador Dimitrov je pohvalio odlične rezultate koji su ostvareni na početku mandata Vlade i iznio uvjerenje da Crna Gora, ukoliko nastavi započetom dinamikom, može da postane 28. članica Evropske unije.

- Rezultatima koje ste ostvarili u kratkom roku, Crna Gora potvrđuje da može da bude dobar primjer koji treba da slijede i druge zemlje regiona. Imate punu podršku Bugarske da reforme iznesete do kraja i na kvalitetan način i postanete sljedeća članica EU - kazao je Dimitrov.

On je kazao da Crna Gora može mnogo da nauči iz bugarskog iskustva u vođenju pristupnih pregovora sa EU, da preuzme dobre prakse i izbjegne greške koje je njihova administracija pravila. Kazao je da bugarski eksperti stoje na raspolaganju crnogorskoj pregovaračkoj strukturi i institucijama, kako bi na najboljli način pripremili državu i društvo za mogućnosti i obaveze koje će donijeti punopravno članstvo u EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:13