Gorčević sa Dvoržakom / - FOTO: VLADA
28/02/2024 u 09:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gorčević sa Dvoržakom: Želimo Crnu Goru što prije u EU

Vaši rezultati u posljednja tri mjeseca su jasna poruka državama članicama. To nas raduje i računajte na nastavak političke i ekspertske podrške Češke Republike s ciljem skore i uspješne finalizacije vašeg evropskog puta, poručio je češki ministar za evropska pitanja Martin Dvoržak

Crna Gora je u prethodna tri mjeseca potvrdila da je i najkompleksnije reforme moguće ispuniti, kada za to postoji odlučnost i posvećen rad. Želimo da vam pomognemo da ubrzate sprovođenje reformi i da nam se uskoro pridružite, kao 28. članica EU, kazao je češki ministar za evropska pitanja Martin Dvoržak u razgovoru sa ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Dvoržak je kazao da je Češka veliki zagovornik politike proširenja na Zapadni Balkan, ali da EU i države članice, očekuju da vide rezultate reformi. Iskazao je zadovoljsto dinamikom i kvalitetom reformi koje novi saziv Skupštine i Vlada preduzimaju s ciljem ubrzanja procesa pristupanja EU.

- Vaši rezultati u posljednja tri mjeseca su jasna poruka državama članicama. To nas raduje i računajte na nastavak političke i ekspertske podrške Češke Republike s ciljem skore i uspješne finalizacije vašeg evropskog puta - poručio je Dvoržak.

Ministarka Gorčević je zahvalila na prijateljskoj podršci Republike Češke na putu ka EU i zalaganju te države za integraciju Zapadnog Balkana u evropsku porodicu.

- Crnu Goru očekuju najzahtevnije reforme koje moramo sprovesti u veoma kratkim rokovima.  Želim da Vas uvjerim da su ova Vlada, Skupština i pregovaračka struktura spremne da daju svoj maksimum, kako bismo ispunili ključne ciljeve koje smo zacrtali. Ti ciljevi se odnose na dostizanje evropskih standarda i kvaliteta života i članstvo u EU - kazala je ministarka Gorčević.

Ona je istakla da postoji odlučnost sve tri grane vlasti da se do ljeta ispune privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24, a da Crna Gora od jeseni krene sa privremenim zatvaranjem svih ostalih pregovaračkih poglavlja.

- To je prioritet ove Vlade i naša obaveza prema građanima koji u visokom procentu, od skoro 80%, podržavaju put Crne Gore prema EU - zaključila je Gorčević.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:09