Samir Hadžić / - FOTO: MEDIABIRO
24/02/2024 u 09:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hadžić: Ispostaviti EU račun za štetu koju Crna Gora trpi zbog sankcija Rusiji

On smatra da kreiranje i usaglašavanje vanjske politike sa EU i SAD treba vratiti u parlament

Paradoks je da Crna Gora uvodi sankcije Rusiji na štetu svojih građana, a da joj oni koji to traže, EU i SAD, ne nadoknađuju štetu koju naša ekonomija trpi stbog toga, smatra politički konsultatnt Samir Hadžić.

On je u emisiji "Jutro" na Prva TV kazao da kreiranje spoljne politike treba da se vrati u parlament. Prije svakog usaglašavanja naše spoljne politike sa politikom EU treba procijeniti ekonomsku štetu koju trpe naši građani i račun ispostaviti Briselu, kaže Hadžić.

On smatra da treba formirati sektor za ekonomsku diplomatiju pri Ministarstvu vanjskih poslova, te da svako usaglašavanje bezbjedonosne i spoljne politike treba da prođe parlamentarni odbor za ekonomiju.

- Moramo da vratimo ulogu parlamentu, kao i Odboru za spoljnu politiku, prije kreiranja i usaglašavanja spoljne i bezbjedonosne politike. Da se izvidi na koji način će to ekonomski da utiče na Crnu Goru. Ne postoji ni jedna zemlja na svijetu koja je uvela sankcije drugoj zemlji, a da ta prva zemlja trpi ekonomsku štetu. To je paradoks. Za to nema potrebe. Ukoliko se to traži onda treba da ispostavimo račun - to košta toliko naše građene. Ukoliko se ne usaglasimo znači znači nije u strateškom interesu naših građana. Dok god ne budemo tako pregovarali sa EU nećemo imati benefite za građane, hoćemo za političke elite i proces, ali ne za građane - rekao je Hadžić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 17:25