HGI tribina / - STEFAN MALISIC
29/05/2023 u 14:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

HGI: Iz Tivta plovimo ka zapadu

Pitanje povrata imovine i zemljišta oduzetog od predaka i vjerskih zajednica od posebnog je značaja za Hrvate u Crnoj Gori jer se u tome ogleda snaga pravne države i poštivanje osnovnih ljudskih i imovinskih prava, naveo je potpredsjednik HGI

Kandidati sa liste „HGI. Na pravoj strani svijeta“ su upoznali građane Tivta sa vrijednostima, ciljevima i idejama za koje će se zalagati u novom sazivu parlamenta Crne Gore, saopšteno je iz te partije.

- HGI u svom programu svim građanima Crne Gore nudi jasan evropski pravac, okretanje zelenim ekonomijama, ozdravljenje obrazovnog sustava, ostanak mladih u svojoj državi, humaniji i efikasniji zdravstveni sustav, vraćanje značaja sportu, kulturi i umjetnosti i iznad svega, i, prije svega, brigu o osobnoj i pravnoj sigurnosti u ovim burnim vremenima, navodi se u saopštenju.

Ilija Janović, potpredsjednik HGI, rekao je da je ova partija od svog osnivanja „prozor Crne Gore ka Zapadu“.

- HGI, iako manjinska, doslijedno zastupa vrijednosti koje su većinske, jer su duboko ljudske i životne, a zaštitu prava hrvatske i svake druge nacionalne manjine, predstavnici ove liste shvataju kao dio interesa cjeline. U poslijednje tri godine, ove vrijednosti su zapostavljene a europski put Crne Gore gotovo zaustavljen, zbog čega moramo pronaći izgubljeni kompas i nastaviti davno započetu plovidbu ka našem glavnom odredištu: lijepom i mirnom suživotu u Europskoj uniji, ka uređenom sustavu jakih institucija, pravne sigurnosti, pune nacionalne ravnopravnosti, ka društvu sretnih obitelji i uspješnih pojedinaca, naveo je Janović.

Dodao je da je pitanje povrata imovine i zemljišta oduzetog od predaka i vjerskih zajednica od posebnog značaja za Hrvate u Crnoj Gori jer se u tome ogleda snaga pravne države i poštivanje osnovnih ljudskih i imovinskih prava.

Kandidat Mato Krstović je istakao da ova lista posvećuje osobitu brigu sportu jer „tamo gdje je zdravo tijelo, zdrav je i duh“, te da sport okuplja ljude, jača koheziju lokalnih zajednica, razvija prijeko potrebni duh zajedništva i predstavlja važno sredstvo nacionalne identifikacije kako Hrvata u Crnoj Gori, tako i Crne Gore u Europi i svijetu, što je moguće samo uz snažnu potporu države.

- HGI poziva i pripadnike svih drugih vjera i nacija da joj se pridruže u borbi za ostvarivanje zajedničkih interesa kako bismo svim snagama stigli tamo gdje smo odavno krenuli i tamo gdje nam je mjesto: na Mediteranu, u Europi, na Zapadu, na pravoj strani svijeta, saopšteno je iz ove partije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 07:52