/ - FOTO: VLADA CG
01/12/2023 u 14:33 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrebičkova: Vjerujem da će Bečić biti uspješan potpredsjednik Vlade

Ambasadorka je izrazila zahvalnost na otvorenom dijalogu i istakla posvećenost Češke jačanju partnerskih odnosa sa Crnom Gorom, posebno u bezbjednosnom sektoru.

Današnji susret gospodina Alekse Bečića, zamjenika premijera i potpredsjednika Vlade Crne Gore, sa ambasadorkom Češke Republike, gospođom Janinom Hrebičkovom, predstavlja značajan korak ka daljem jačanju bilateralnih odnosa i potvrđivanju našeg zajedničkog evropskog puta. 

Ambasadorka Hrebičkova je čestitala novoizabranom potpredsjedniku Vlade imenovanje, prepoznajući njegove nadležnosti kao krucijalne za izgradnju evropske budućnosti Crne Gore. Ambasadorka je takođe izrazila uvjerenje da će potpredsjednik Bečić obavljati svoje zadatke sa istim nivoom uspješnosti i posvećenosti koje je demonstrirao tokom vođenja crnogorskog Parlamenta. 

Tokom razgovora, potpredsjednik je naglasio postignuti napredak nove vlasti u veoma kratkom roku, istakavši izbor sedmog sudije Ustavnog suda kao ključni korak ka uspostavljanju funkcionalnosti najviše sudske instance u Crnoj Gori. Osim toga, istakao je transparentnost i inkluzivnost u sprovođenju popisa stanovništva kao još jedan od veoma važnih koraka nove vlasti ka društveno-političkoj stabilizaciji. 

Potpredsjednik je posebno naglasio da je sada, sa novom Vladom izrazito građanskog karaktera, vrijeme da se svi zajedno kao društvo fokusiramo na ekonomska, socijalna pitanja i vladavinu prava, umjesto na apsurdne ideološke podjele i tenzije. Naglasio je da će kvalitet ideja i rezultata, a ne bilo čija pripadnost, ubuduće determinisati uspjeh političkih i drugih činilaca u društvu jer politike podjela, zloupotrebe vjerskih i nacionalnih osjećanja i sličnih pristupa sve više gube na značaju. 

Govoreći o spoljnopolitičkom usmjerenju Crne Gore, potpredsjednik Bečić je naglasio našu nedvosmislenu privrženost prozapadnom, proevropskom i evroatlantskom kursu. 

Ambasadorka je izrazila zahvalnost na otvorenom dijalogu i istakla posvećenost Češke jačanju partnerskih odnosa sa Crnom Gorom, posebno u bezbjednosnom sektoru. 

Potpredsjednik je konstatovao da je to sektor u kojem se, zbog velikog broja neriješenih pitanja, suočavamo sa velikim izazovima. Iz tog razloga su kvalitetne analize stanja i nastavak vidljivih reformi i u prvim nedjeljama mandata na mnogim poljima nužni, a sve u cilju jačanja institucija, odlučne borbe protiv kriminala i korupcije i čišćenja institucija od upliva mafijaških struktura. Jačanje kapaciteta djelova MUP-a koji se bave unutrašnjom kontrolom, borbom protiv korupcije i kontrolom životnog stila, imovine i prihoda policijskih službenika jesu nužnost u cilju izgradnje sistema vrijednosti kakav priliči onima koji nose časnu značku pripadnika crnogorske policije. 

Potpredsjednik je naglasio da je ovo borba koju ćemo dovesti do kraja i u kojoj će jedini pobjednik biti država Crna Gora, navodeći neke već preduzete akcije kao primjer efikasnosti i doslednosti u sprovođenju reformi i ističući punu spremnost ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane za inteziviranje saradnje sa češkim kolegama i partnerima. 

Na kraju, obje strane su istakle važnost jačanja međunarodne saradnje između Crne Gore i Češke, koja će doprinijeti stabilnosti, prosperitetu i međusobnom razumijevanju naših zemalja i njihovih građana. Takođe, potvrdili su obostranu predanost poštovanju osnovnih ljudskih prava, demokratskih vrijednosti i promovisanju mira.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

21. februar 2024 23:25