FOTO: Unsplash - Niels Bosman Hrvatska, zastava Hrvatske / - FOTO: UNSPLASH - NIELS BOSMAN HRVATSKA, ZASTAVA HRVATSKE
15/05/2024 u 12:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog rezolucije o Jasenovcu

Hrvatska je uputila protestnu notu Crnoj Gori povodom najave predsjednika Skupštine Andrije Mandića da će predstavnici srpskog naroda u Skupštini predložiti rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

Kako piše Večernji list, nota apostrofira neprimjerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe, "instrumentalizovanost Hrvatske za tamošnju unutrašnju politiku" i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti put države prema Evropskoj uniji (EU).

Mandić nakon sastanka: Nekoliko predloga za rezoluciju o Jasenovcu

Taj medij piše da je protestna nota uručena otpravniku poslova Crne Gore u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova (MVEP), prenosi MINA.

U noti se izražava zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori i stavlja u kontekst rasprava o Rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) o komemoraciji genocida u Srebrenici.

Kako se navodi ta dva događaja nijesu ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sjećanja.

U noti se navodi da MVEP osuđuje pokušaje da na bilo koji način Hrvatska bude instrumentalizovana u unutrašnje političke svrhe.

- I ističe očekivanje da Crna Gora i njene institucije odustanu od poteza koji bi se na negativan način mogli odraziti na budućnost bilateralnih odnosa kao i na europski put Crne Gore - kaže se u noti.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 04:23