FOTO: MVP / - FOTO: MVP
23/11/2023 u 18:09 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ivanović - Lipavski: Crna Gora i Češka prijateljske zemlje, saveznici

Ministar Ivanović je zahvalio češkom kolegi na ekspertskoj i političkoj podršci evropskom putu Crne Gore, kao ključnom spoljnopolitičkom prioritetu

Crna Gora i Češka su prijateljske zemlje, a odnosi se temelje na bliskim istorijskim vezama, partnerstvu i savezništvu, saglasili su se danas, u telefonskom razgovoru, ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović i ministar vanjskih poslova Republike Češke Jan Lipavski.

Izrazili su očekivanje da će sadržajna bilateralna saradnja, u narednom periodu, biti dodatno osnažena u svim poljima od zajedničkog interesa.

Ministar Ivanović je zahvalio češkom kolegi na ekspertskoj i političkoj podršci evropskom putu Crne Gore, kao ključnom spoljnopolitičkom prioritetu.

Ocijenio je izuzetno važnom podršku grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“ u kojoj je i Češka, a koja se zalaže za ubrzanje procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Uniji.

„Napori koje u tom pravcu ulažete, zajedno sa još šest zemalja članica EU, od posebnog su značaja za Crnu Gori i naš region.“

Ministar Lipavski je pozdravio plan nove Vlade za sprovođenje neophodnih reformi kako bi napravila iskorak u pregovaračkom procesu i prenio podršku ambicioznoj evropskoj agendi, koja za cilj ima da Crnu Goru približi članstvu u EU.

Uputio je poziv ministru Ivanoviću da posjeti zvanični Prag, čime bi se dao dodatan podsticaj dinamičnim bilateralnim odnosima.

Tokom razgovora je bilo riječi i o aktuelnim bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočavaju Evropa i svijet, a obostrano je ukazano na značaj savezništva u NATO-u.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 16:15