Filip Ivanović / - SASAMATIC
15/05/2024 u 16:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ivanović: MVP ne može uticati na pregovore u parlamentu, napredujemo na putu ka EU

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović kazao je hrvatskom kolegi Gordanu Grliću Radmanu da taj vladin resor ne može uticati na rezultate pregovora koji su se vodili u Skupštini i s druge strane, uvjerio ga da niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda ili s Republikom Hrvatskom.

Ivanović je, u izjavi za TVCG, naveo da zahvaljuje Grlić Radmanu što je danas istakao dvije činjenice: da imamo odličnu komunikaciju i saradnju, te da je Crna Gora šampion evropskih integracija, što Hrvatska snažno podržava a što mi u Crnoj Gori izuzetno cijenimo.

- U kraćoj komunikaciji koju smo imali po predmetnom pitanju, istina je da nisam mogao kolegi Grlić Radmanu pružiti garancije o eventualnom ishodu razgovora koji su se vodili u Skupštini iz prostog razloga što je to dio parlamentarnih aktivnosti na koje ministarstvo i izvršna vlast ne mogu uticati. S druge strane, uvjerio sam kolegu da niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda ili s Republikom Hrvatskom, pošto je poznato da hrvatska država, uključujući i njen vrh, dostojno obilježava sjećanje na nevino stradale jasenovačke žrtve, naveo je Ivanović.

Kako je dodao, u razgovoru je istakao da je Vlada u potpunosti posvećena svojim prioritetima, među kojima je najvažniji proces pristupanja EU, te da je u tom domenu ostvaren izuzetan napredak za koji očekujemo da će biti prepoznat Izvještajem o privremenim mjerilima i međuvladinom konferencijom u junu.

Hrvatska je danas uručila protestnu notu Crnoj Gori na prijedlog predsjednika parlamenta Andrije Mandića da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti rezoluciju o Jasenovcu, kao svojevrsnu reakciju na rezoluciji o Srebrenici upućenoj UN-ovoj Opštoj skupštini.

Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog rezolucije o Jasenovcu

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je ranije danas za hrvatske medije da je do upućivanja protestne note zbog rezolucije o genocidu o Jasenovcu Crnoj Gori došlo nakon što od ministra vanjskih poslova Crne Gore Filipa Ivanovića nije dobio garancije da rezolucija neće biti usvojena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 04:15