Ivanović, predsjednik HRC / - MVP
28/02/2024 u 10:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović u Ženevi: Vladavina prava da bude put ka rješavanju kriza

Strateško zajedničko djelovanje je potrebno za rješavanje rastuće nestablinosti i brojnih oružanih sukoba i nasilja širom svijeta. To je neophodno i da bi se zaustavilo sistemsko i rasprostranjeno kršenje ljudskih prava, rastuća diskriminacija i nejednakost, naveo je ministar Ivanović

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović govoreći o globalnim izazovima i aktuelnim humanitarnim krizama, u okviru 55. zasjedanja Savjeta za ljudska prava (HRC) u Ženevi, posebno naglasio značaj poštovanja vladavine prava, međunarodnih humanitarnih principa, univerzalnih ljudskih prava i međunarodnog prava za rješavanje savremenih izazova i prijetnji sa kojima se suočava svijet danas.

Zasijedanje Savjeta održano je od 26. do 28. februara, a na otvaranju su govorili i predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Denis Frensis, generalni sekretar Antonio Gutereš, visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk i predsjednik Savjeta za ljudska prava Omar Zniber.

- Strateško zajedničko djelovanje je potrebno za rješavanje rastuće nestablinosti i brojnih oružanih sukoba i nasilja širom svijeta. To je neophodno i da bi se zaustavilo sistemsko i rasprostranjeno kršenje ljudskih prava, rastuća diskriminacija i nejednakost. Moramo osigurati da ljudska prava i sistem zasnovan na vladavini prava budu u središtu naših odgovora na aktuelne i dolazeće krize. Takođe, neophodno je da zajednički radimo na odbrani princpa međunarodnog humanitarnog prava i Povelje UN-a, istakao je ministar Ivanović.

Na toj liniji, kazao je da Crna Gora ostaje nepokolebljivi zagovornik multilateralizma, kao jedne od ključnih komponenti njene vanjske politike. U svojstvu aktuelne članice Savjeta za ljudska prava (HRC),

Crna Gora se afirmisala kao pouzdan i principijelan činilac i partner za globalnu promociju i zaštitu ljudskih prava, te je čvrsto opredijeljena da sa takvim kursom nastavi i ubuduće.

- Sa istom snagom i entuzijazmom nastavljamo da budemo konstruktivan akter i partner u Savjetu, sa ciljem unaprjeđenja

poštovanja i zaštite univerzalnih ljudskih prava svugdje i za sve, zaključio je ministar.

Tokom boravka u Ženevi, šef crnogorske diplomatije razgovarao je sa predsjednikom Savjeta za ljudska prava Omarom Zniberom i visokim komesarom UN-a za ljudska prava Volkerom Turkom. U razgovorima je bilo riječi o aktuelnim globalnim izazovima i ulozi sistema UN-a u rješavanju aktuelnih humanitarnih kriza, te neophodnosti da se reafirmiše i osigura poštovanje principa i normi međunarodnog prava. U tom kontekstu je afirmisao posvećenost Crne Gore ciljevima UN-a, privrženosti miru i jačanju multilateralizma.

Takođe, ministar Ivanović je imao i bilateralne sastanke sa potpredsjednkom Vlade i ministrom vanjskih poslova Kazahstana Muratom Nurtleuom, ministrom vanjskih poslova Palestine Rijadom Malkijem, zamjenikom ministra vanjskih poslova Kostarike Alehandrom Solanom, zamjenkom ministarke vanjskih poslova Argentine Leopoldom Sahoresom, kao i bivšim predsjednikom Švajcarske Alenom Bersetom.

Na marginama se, takođe, susreo i sa ministrom vanjskih poslova Estonije Margusom Tsahkneom, ministarkom vanjskih poslova Nizozemske Hanke Bruins Slot i ministarkom međunarodnih odnosa i saradnje Južne Afrike Grejs Naledi Mendisom Pandor.

Na svim sastancima je razgovarano o modelima produbljivanja bilateralnih odnosa, u prvom redu kroz uspostavljanje institucionalnih oblika saradnje i redovnih političkih konsultacija, kao osnova za snaženje sveukupnih političkih, ekonomskih i drugih veza između država i njenih građana. Sagovornke je, takođe, upoznao sa kandidaturom naše zemlje za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2026-2027 godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:22