Nikola Janović, / - NIKOLA JANOVIć,
13/05/2024 u 23:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Janović: Izbori potrebniji od rekonstrukcije Vlade

Demokratska partija socijalista (DPS) smatra da su Crnoj Gori potrebniji novi izbori nego rekonstrukcija Spajićeve Vlade, poručio je poslanik te stranke Nikola Janović.

Janović je u gostovanju na Gradskoj televiziji rekao da nije razgovarao sa partijskim kolegom Duškom Markovićem o formiranju nove stranke.

Kaže da svako ko se ogriješio o zakon treba da odgovara, ali je, kako ističe, protiv medijskog linča i kršenja pretpostavke nevinosti. Janović je rekao da će se o najavljenoj rezoluciju o Jasenovcu izjasniti kada se upozna sa njenom sadržinom, prenosi portal gradski.me.

Rješenje političke situacije u Crnoj Gori je u vanrednim izborima, a bez njih nema ulaska DPS-a u Vladu, kaže Janović.

- Da rasteretim ovu priču Andrije Mandića i njih – ‘prihvatićemo sve samo DPS da ne uđe u vlast’. Evo, DPS neće ući u vlast. Dakle, nikakve prekompozicije. Tražimo vanredne parlamentarne izbore. Tako da, što se toga tiče, u ovom trenutku uopšte ne vidim nikakvu ni mogućnost, ni svrhu ulaska DPS-a u vlast - navodi Janović.

Kaže da ne bi ocjenjivao da li je hapšenje bivšeg specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića revanšizam, ali je, dodaje, protiv unaprijed pripremljenih presuda i linča.

- Mislim da, da bi se bilo kakva vrsta percepcije o selektivnosti odagnala, onda je jako važno da se daju odgovori na neka pitanja na koja baš iz DPS-a dugo čekaju. Mislim na pitanja oko Rudnika uglja, na pitanja oko CEDIS-a, na pitanja oko trajekta, na pitanja oko raznih drugih zloupotreba službenog položaja - navodi poslanik DPS-a.

Katniću i Lazoviću produžen pritvor za još dva mjeseca

Država, kaže Janović, mora da zauzme jasan stav o Rezoluciji o Srebrenici kako bi mogla da krene naprijed. Rezolucija o Jasenovcu, koju najavljuje predsjednik Skupštine Andrija Mandić, smatra, služi da se maskira priča o Srebrenici i poručuje da će se i on i DPS o njoj izjasniti kada dođe u skupštinsku proceduru.

Govoreći o promjenama u DPS-u, Janović je istakao da je novo rukovodstvo stranke spremno da radi na tome kako bi se skinula stigma koja ih prati.

- Stigma ‘30 godina DPS-a’ je narativ sa kojim možda nijesmo znali najbolje da se izborimo u prethodnom periodu, ali smo svjesni grešaka koje smo imali i nemamo problem da to priznamo. Sa druge strane, da forsiramo sve ono što su bile dobre politike DPS-a, a tu prvenstveno mislim na očuvani mir devedesetih godina, obnovu nezavisnosti, učlanjenje Crne Gore u NATO i put ka EU, odnosno sve ono što su programska načela partije - objašnjava Janović.

Ističe da su u potpunosti odlučni da dijelu članstva kod kojeg su izgubili povjerenje, dokažu da je nova generacija političara sposobna da ne ponavlja greške prethodnika.

- Želimo da pokažemo građanima da smo svjesni tereta i grešaka proteklih 30 godina, ali da nema potrebe da bilo ko od nas nosi bilo kakvu i bilo čiju hipoteku. Vrijeme pred nama će pokazati da li ćemo na pravi način uspjeti da djelujemo na političkoj sceni, a čvrsto vjerujem da hoćemo - poručuje Janović.

Dodaje da se mora shvatiti da se u Crnoj Gori ne može diskvalifikovati partija sa više od 70.000 građana, te da se ne može govoriti o pomirenju, a da se odmah diskvalifikuje jedna politička opcija.

Upitan da li je bivši predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović možda jedan od razloga što dio polkitičke javnosti i građana ne želi detaljniju saradnju sa tom strankom, Janović je istakao da ne treba zaboraviti da je upravo Đukanović bio personifikacija pokreta koji je vodio Crnu Goru ka obnovi nezavisnosti.

- Svi znamo koliko je gospodin Đukanović doprinio strateškim pravcima Crne Gore, od obnove nezavisnosti, gdje je tada DPS zajedno sa svojim koalicionim partnerima uradio mnogo na tom polju, zatim pristup NATO-u, gdje ne smatram da je to važno zato što je NATO neka moralna vertikala već zato što je jako bitno biti dio saveza koji je najjači ne samo vojno, već politički i ekonomski. Te, i mnogo drugih odluka su donešene upravo za vrijeme kada je gospodin Đukanović bio na čelu partije - kazao je Janović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 22:09