/ Opština Budva
17/03/2024 u 18:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jovanović: Budućnost Budve u rukama odbornika a ne predsjednika opštine

U lokalnoj samoupravi Budve tvrde da je najava Vlade sporna, te da će se o tom prijedlogu naknadno izjasniti.

Iako je kabinet predsjednika Opštine prazan skoro godinu, šef lokalne skupštine kaže da je budućnost u rukama dijela odbornika vlasti, i poziva ministarstvo javne uprave da ne preispituje odluke Višeg suda. U opoziciji, s druge strane, tvrde da u gradu vlada anarhija i traže vanredne izbore.

Skoro godinu kabinet predsjednika opštine Budva je prazan. Zbog toga je Vlada upozorila da će uvesti prinudnu upravu. Šef parlamenta kaže da još nijesu dobili zvaničan dokument od Vlade ali da je takva najava zakonski sporna, te da će se naknadno odnijeti prema njoj.

- Odgovornost za trenutnu nefunkcionalnost ili nedovoljnu funkcionalnost opštine ne leži u predsjedniku opštine već u odbornicima opštine Budva, jer oni u tom dijelu ne rade svoj posao - kazao je predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović

Raniji pokušaji da se izabere potpredsjednica koju je predložio pritvoreni predsjednik su propali ali Jovanović kaže da je spreman da ovih dana sazove novu sjednicu, za još jedan pokušaj dogovora.

- Sve je u rukama parlamenta koji treba da se izjasni po toj tački dnevnog reda ali zbog bojkota određenih odbornika koji dolaze i iz reda Nove srpske demokratije i DNP-a i Pokreta za promjene to se nije desilo. Očito ne postoji političke volje da dođe do rješenja krize - kazao je Jovanović. 

Za opozicione Demokrate ta opcija više nije prihvatljiva, kažu da u gradu vlada anarhija i traže izbore.

Od izbora ne bježe u GP URA ali smatraju da ih ne bi trebalo održavati prije jeseni, zbog turističke sezone od koje grad živi. Ipak, poručuju da trenutno stanje nije održivo.

- Ovo je neka situacija gdje se smiruju građani Budve time što se plate potpisuju. Sve sam i ja skloniji tome da Budva zaista ide ka anarhihji i da ako se ne desi nešto drastično i ne napravimo neki ozbiljan zaokret u političkom smislu da ćemo imati ozbiljnih problema u narednom periodu - kazao je odbornik GP URA Ivan Ivanović

- Službe ne funkcionišu, sekretarijati ne funkcionišu - istakla je odbornica Demokrata Dragana Kažanegra Stanišić

Jovanović priznaje da postoje opstrukcije nekih sekretara i direktora ali da uprkos tome funkcionišu u skladu sa zakonom. A da li je upravljanje opštinom iz zatvora zakonito provjerava Ministarstvo javne uprave.

- Sve ono što je Milo Božović potpisivao u prethodnom periodu dešavalo se po odobrenju Višeg suda, jedne od najvećih sudskih instanci u državi. Ne očekujem da će MJU ulaziti u ocjenjivanje da li Viši sud postupa u skladu sa zakonom i da li pravilno postupa u ovoj situaciji - kazao je Jovanović. 

Da li će Vlada realizovati upozorenje i uvesti prinudnu upravu do izbora, te da li će rukovodstvo postupiti po odluci Vlade, u Budvi koja burno mijenja vlast, je kao i obično neizvjesno.

(RTCG)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 06:04