sjednica vlade / - VLADA/FLICKR.COM
09/04/2024 u 14:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kabinet premijera: Abazović Sporazum vrijedan 350 hiljada eura potpisao bez ovlašćenja Vlade

Iz Vlade Crne Gore su poručili da je bivši premijer i lider Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović svojim današnjim reagovanjem potvrdio da su prilikom ugovaranja usluga lobiranja prekršeni brojni pozitivno pravni propisi države Crne Gore, kao i da je Sporazum vrijedan 350 hiljada eura potpisao bez ovlašćenja Vlade - pa je o tome upoznao naredne godine.

- Iz dokumenta koji je objavio jasno se vidi da je Vlada samo razmotrila Informaciju o Sporazumu za korišćenje usluga lobiranja za potrebe Vlade Crne Gore od strane kompanije Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona. Odnosno da Vlada, kako joj pripada, nije odlučivala o tekstu Sporazuma niti dala ovlašćenje za njegov potpis - dodaje se.

Da članovima 43. Vlade, kako navode, nije ostalo ništa drugo do da se upoznaju sa postupanjem svog tadašnjeg predsjednika najbolje govori činjenica da je Sporazum potpisan 13. decembra 2022. godine a Vlada zaključke o upoznavanju sa istim donijela više od mjesec dana kasnije, odnosno 26. januara 2023. godine.

Takođe, kako dodaju, u Informaciji koju je potpisala šefica Abazovićevog Kabineta a koju je  Vlada usvojila navodi se  “Ovaj Sporazum zaključen je dana 1.12.2022. godine” dok se u kopiji Sporazuma po kom je postupalo Ministarstvo finansija prilikom isplata kao datum potpisivanja navodi 13. decembar – iz čega jasno proizilazi da Vlada nije imala ni uvid u sam dokument, a kamo li da ga je imala u svojoj arhivi. Isti, takođe, nije ni sastavni dio usvojene Informacije. (moguće provjeriti na portalu gov.me)

- Očekivano, poslanik Abazović se i danas služi zamjenom teza kao jednom od metoda manipulacije objavljujući kopiju Zaključaka tvrdeći da je to nedostajući dokument, dok je originalni Sporazum koji je lično potpisao zapravo dokument koga nema - dodali su.

PES: Malverzacijama Abazovićeve vlade baviće se tužilaštvo, a ne mi

U konačnom, Kabinet predsjednika Vlade je, kako smo i naveli zbog sumnji na nezakonitost, po službenoj dužnosti svu neophodnu dokumentaciju dostavio Savjetu za borbu protiv korupcije na uvid i dalje postupanje.

- Kako je i zašto trošeno 350 hiljada eura novca građana Crne Gore kao i sve dalje pojedinosti ovog slučaja poslanik Abazović imaće priliku da, osim na društvenim mrežama, pokuša objasniti i pred nadležnim organima - dodali su.

Takođe, navode, da je ovo ujedno i primjer koji govori mnogo o prividnoj transparentnosti 43. Vlade i načinu kako su se “pred očima javnosti” donosile odluke o trošenju sredstava građana.

- Današnji pokušaj ličnog obračuna sa premijerom Milojkom Spajićem, a u kontekstu ovog slučaja, Kabinet predsjednika Vlade neće komentarisati, vidjevši ga kao sastavni dio nezanimljivog spektakla u režiji njegovog prethodnika - zaključili su.

Kabinet premijera: Dritanova vlada za lobiranje nezakonito potrošila 350 hiljada

Bivši premijer, predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, objavio je prethodno dokument - Zaključak kojim je Vlada usvojila Informaciju o Sporazumu o korišćenju usluga lobiranja za potrebe Vlade od strane kompanije "Bipartisan Solutions" iz Vašingtona.

U dokumentu iz 26. januara prošle godine se navodi da je Vlada dala saglasnost za korišćenje 350.000 iz tekuće budžetske rezerve, te da je Ministarstvo finansija zaduženo da iz tih sredstava isplaćuje sredstva u iznosu po fakturama koje će kompanija "Bipartisan Solutions" dostavljati počev od januara 2023. godine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 21:14