/ - FOTO: SA SASTANKA
23/02/2024 u 15:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović sa Ben David: Članstvo Švedske u NATO osnažiće evroatlantsku bezbjednost

Ben David je pohvalila napredak koji je Crna Gora ostvarila na putu evropskih integracija, smatrajući sam proces značajnim u pogledu jačanja kapaciteta nacionalnog sistema

Ministar odbrane Dragan Krapović sastao se danas sa ambasadorkom Švedske za Crnu Goru, Anikom Ben David.

On je izrazio uvjerenje da će dobra bilateralna saradnja, uključujući i sektor  odbrane, biti unaprijeđena u narednom periodu, imajući u vidu izvjesno brzo pristupanje Švedske Alijansi.

Ta će saradnja neminovno biti dodatno ojačana zajedničkom implementacijom zahtjevne NATO agende, kazao je crnogorski ministar odbrane.

Krapović je pozdravio odluku Švedske da pristupi Alijansi, ocjenjujući je kao odgovoran pristup novonastalim bezbjednosnim izazovima, sa dalekosežnim geostrateškim konsekvencama, posebno imajući u vidu tradicionalno vojno neutralan status ove države, ali i pohvalio doprinos koji Švedska, u statusu pozvane države, pruža evroatlantskoj bezbjednosti.

On je naglasio da će Crna Gora nastaviti da doprinosi jačanju vojne adaptacije Alijanse i da pruža podršku Ukrajini dok god je to neophodno, uz kredibilno ulaganje u odbranu, koje će ove godine dostići 2% BDP.

Ministar odbrane dodao je da 44. Vlada nastavlja konkretnim koracima da sprovodi reformske procese koji će Crnu Goru preporučiti kao narednu članicu EU, te da oko ovog prioriteta postoji široka saglasnost političkih činilaca u državi. Naglasio je da Crna Gora posebnu pažnju posvećuje i bezbjednosti Zapadnog Balkana, te da samo koordinisanim angažovanjem svih međunarodnih aktera ovaj region neće biti prepušten malignom uticaju trećih strana.

Ben David je pohvalila napredak koji je Crna Gora ostvarila na putu evropskih integracija, smatrajući sam proces značajnim u pogledu jačanja kapaciteta nacionalnog sistema.

Ona je istakla da je rat u Ukrajini bio direktan faktor rasta podrške javnog mnjenja učlanjenju u Savez, nakon čega je  uslijedila i institucionalna odluka o podnošenju zahtjeva za članstvo. Kazala je da će NATO u Švedskoj imati pouzdanog saveznika, spremnog da srazmjerno participira u implementaciji zadataka sa agende.

Protokol o pristupanju Švedske u NATO ratifikovali su parlamenti svih članica osim Mađarske, za koju je najavljeno da će to uraditi na početku proljećnjeg zasijedanja, zakazanog za kraj februara. Nakon toga, i deponovanja Instrumenta za pristupanje u Vašingtonu, Švedska će formalno postati 32. NATO članica.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 22:04